Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanlığı'ndan Kadınlara Orduda İş İmkanı


Amerika Savunma Bakanlığı kısa süre önce 14 bin kadına orduda iş imkanı açılacağını duyurdu. Ancak geleneksel olarak erkeklerin hüküm sürdüğü bir ortamın kadınlara çekici hale getirilmesi için neler yapılabilir? Amerika’nın Sesi, USS Abraham Lincoln uçak gemisini ziyaret etti ve gemide görev yapan kadın subaylarla konuştu.

Uçak gemisi USS Abraham Lincoln’de 770 kadın görev yapıyor. Teğmen Megan Donnelly 14 Şubat’ta, 97 bin 500 tonluk gemiyi Hürmüz Boğazı’ndan geçiren subaylardan biri. Teğmen Donnelly, görevinin zorluklarla dolu olduğunu söylüyor: “Görevim, kaptan köşkündeki 15-20 kişiyi idare etmek. Bu şekilde kaptan da kendi işine odaklanıyor ve diğerleriyle uğraşmak zorunda kalmıyor.”

Teğmen Donnelly, Amerikan Deniz Akademisi mezunu. Donanma pilotluğu eğitimi alan Donnelly, şu anda kaptan köşkünde görevli. Donnelly, USS Abraham Lincoln’de donanma liderlik ödülünü alan ilk kadın subay.

Gemideki tek kadın doktor olan Teğmen Nicole Rosales ise donanmanın kendisine büyük yarar sağladığını söylüyor: “Sadece tıp eğitimimin masraflarını karşılamakla kalmadılar, aynı zamanda bana bir uçak gemisinde ve Amerika’daki farklı askeri hastanelerde çalışma fırsatı verdiler.”

Doktor Rosales donanmadaki kariyerini hem ülkesine hizmet etme hem de dünyayı dolaşma fırsatı olarak görüyor. Rosales, Savunma Bakanlığı’nın kadınlar için daha fazla fırsat yaratma adımını da memnunlukla karşılıyor.

USS Abraham Lincoln’de görevli kadınların çoğu lise mezunu. Amaçları ailelerini geçindirmek. 4 yıllık görev süresi boyunca para biriktiren ve donanmadan ayrılmaya hazırlanan Amber Mentzer, ayrılma kararını ordudan memnun olmadığı için almadığını söylüyor: “Olumlu bir tavır sergilerseniz ve verilen görevleri yerine getirirseniz sorun çıkmaz. Herkes eşit muamele görüyor. İş yoğunluğundan da şikayetçi değilim.”

Mentzer donanmadan ayrıldıktan sonra üniversiteye gitmek istiyor. Ingry Pimentel ise donanmada kalmaya kararlı: “Kariyerimi donanmada yapmak istiyorum. 8 aydır buradayım. Şimdilik seviyorum.”

Bu dört kadın cinsiyet ayrımcılığı konusunda bir sorun yaşamadıklarını söylüyor, ancak 10 yıldır donanmada olan Teğmen Donnelly daha geniş bir bakış açısına sahip.

Megan Donnelly, “Herhangi bir sorunum olmadı. Ama ben donanmaya katılmadan önceki zamanlarda kadınlar için durum çok daha zordu. Kasten bana destek vermeyen çok az kişiyle karşılaştım.”

Bu kadınların herbiri donanmaya farklı amaçlarla katılmış. Hepsinin ortak yanı evlerinden ve ailelerinden aylarca uzak kalmak. Ancak donanmanın, hem görev yapan subaylar hem de geride kalan aileleri için sağlam bir destek sistemine sahip olduğunu düşünüyorlar.

XS
SM
MD
LG