Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı'ndan Türkiye'ye Eleştiri


ABD Savunma Bakanı Ash Carter Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda konuşurken
ABD Savunma Bakanı Ash Carter Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda konuşurken

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda bugün IŞİD’e karşı işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Carter uluslararası toplumun 13 Kasım’da Paris’tekine benzer bir terör saldırısı yaşanmadan önce IŞİD’e karşı mücadeleyi hızlandırması gerektiğini vurguladı. Bakan, Türkiye’den “sürekli akışkan” diye nitelediği Suriye sınırını daha iyi kontrol etmek için daha çok çaba göstermesini istedi; Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini Yemen’deki savaşa yoğunlaştıkları ve IŞİD’le mücadeleye yeterince önem vermedikleri gerekçesiyle eleştirdi.

Savunma Bakanı Carter, “Artık Rusya’nın da bu mücadelede doğru tarafta yer alma zamanı geldiğini vurguladı. Batılı ülkeler Rusya’yı Beşar Esat’ı destekleyerek muhalefeti vurmakla suçluyor. Moskova bu iddiayı reddediyor. Ash Carter Amerika’nın 40 ülkeden, IŞİD’le savaşa özel kuvvetler ve silahlar vermek dahil, daha çok katkıda bulunmasını istediğini söyledi ancak ülke adı vermedi. Bu yüzden ABD Savunma Bakanı’nın söylediklerinden Türkiye’nin de bu ülkelere dahil olup olmadığı açıklık kazanmadı.

Burada Carter, Amerika’nın Rahmani’yi IŞİD’den geri almaya çalışan Irak kuvvetlerine yardım için daha çok danışman ve saldırı helikopteri gönderilebileceğini söyledi.

Irak ve Suriye’deki Amerikan askerleri konusunda da Savunma Bakanı Carter, IŞİD’e karşı daha etkili olacağına inandıkları takdirde sayıyı arttırmakta tereddüt etmeyecekleri mesajı verdi. “Savaşta olduğumuz bir gerçek. Askerlerimiz de böyle düşünüyor. Her gün IŞİD’le onlar savaşıyor. Gerekirse onlara yardıma hazırız” diye konuştu. Savunma Bakanı Ash Carter IŞİD’e karşı savaşta ilerleme sağlandığını, ancak henüz örgütü kontrol edecek başarıyı yakalayamadıklarını söyledi.

Amerikan kongresi uzun süredir obama yönetimini IŞİD’e karşı etkili bir mücadele yürütmediği gerekçesiyle eleştiriyor. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda bugün yapılan oturumda söz alan senatörler de bu eleştiriyi tekrarladı.

ABD Savunma Bakanı'ndan Türkiye'ye Eleştiri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG