Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Carter Türkiye Temaslarını Tamamladı


ABD Savunma Bakan Yardımcısı Ash Carter, Türkiye temaslarını tamamladı. Carter, iki gün süren Türkiye ziyareti kapsamında Ankara’da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar’la görüştü. Daha sonra Gaizantep’e geçen Savunma Bakan Yardımcısı, bu kentte konuşlandırılan Patriot hava savunma sistemi bataryalarında incelemelerde bulundu.

Dr. Carter, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’la yaptığı görüşmede ABD Büyükelçiliği’ne yapılan terör saldırısının aydınlatılması için gösterdiği çaba nedeniyle Türkiye’ye teşekkür etti.

Carter: Terörizme karşı Türkiye’yle yaptığımız işbirliğinden memnunuz

ABD Savunma Bakan Yardımcısı, "olayla ilgili olarak Türk yetkililerle devam ettirdiğimiz bir soruşturma var. Olayın sebebiyle ilgili bir şey söylemek için çok erken. Ancak gerçekler ortada ve görevini yapmak isteyen güvenlik görevlisi, suçsuz bir insan öldü. Bu bir tür vahşi terörist saldırıdır. İlerleyen haftalar ve aylarda Türk yetkililerle ne olduğunu ve bir daha olmaması için neler yapılması gerektiği konusunda bir araya geleceğiz" diye konuştu.

Carter, görüşmede ABD’nin terörizme karşı mücadele alanında Türkiye’yle yapılan işbirliğinin önemini vurguladı. AK Parti hükümetinin terörle mücadele konusundaki tutumundan memnuniyet duyduğunu belirten ABD’li yetkili, Patriotlar’ın müttefik dayanışması kapsamında Türkiye’ye yollandığının altını çizdi.

Carter, "Türkiye'nin güneyinde bir tehdit var ve bu tehdide karşı müttefiklerin verdiği cevabın parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

İsmet Yılmaz: Gaziantep’teki patriotlar Türk-Amerikan dayanışmasının göstergesi

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da bu görüşmeden sonra yapılan basın toplantısında Patriotlar’ın tamamen savunma amaçlı kullanılacağının altını bir kez daha kalın çizgilerle çizdi. "Tamamen savunma amaçlı olarak tahsis edilen Patriot sistemleri ittifak dayanışması ve Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin somut bir göstergesidir” diyen Yılmaz, ulusal hava savunmasının takviye edilmesi amacıyla Almanya ve Hollanda ile birlikte ABD'nin sağladığı desteğe teşekkür etti.

ABD Büyükelçiliği’ne karşı girişilen terör saldırısının ülkeler arasında işbirliğinin önemini bir kez daha gün yüzüne çıkardığına dikkati çeken Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "bu vahim olay tekrar göstermiştir ki terörizmle mücadele tüm ülkeler için önem arz etmektedir ve devamlı işbirliğini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda terörizmle mücadele konusunda mevcut işbirliğimizin artarak süreceğine ilişkin inancımızı vurgulamak isteriz" dedi.

ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Yılmaz-Ash görüşmesinde Suriye'de devam eden şiddettin bölgeye tehdidi ve savunma endüstrisi işbirliği gibi konularından gündeme geldiği belirtildi.

Ash Carter, Gaziantep’teki patriot bataryasını gezdi

Carter, Türkiye temaslarının ikinci gününde Gaziantep'te konuşlandırılan ABD Patriot bataryasını da ziyaret etti. Carter, bölgede incelemeler yaptıktan sonra, Amerikan ve Türk askerlerine, Türk hükümeti ve NATO için stratejik bir öneme sahip olan bu operasyonel göreve bağlılıkları için teşekkür etti.
XS
SM
MD
LG