Erişilebilirlik

ABD Rusya'dan Rahatsız


ABD Rusya'dan Rahatsız
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Amerika, Avrupalı müttefiklerinin Rusya’nın Ukrayna’ya sürekli müdahale etmesiyle ilgili kaygılarını paylaşıyor. Amerikalı askeri yetkililer Moskova’nın ayrılıkçılara verdiği desteği ve Rus birliklerinin Ukrayna-Rusya sınırında konuşlanmasını endişe verici buluyor

Ukrayna liman kenti Mariupol’daki hasar ve yıkıntı, savaş günlerini hatırlatıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e göre Doğu Ukrayna’daki savaştan Batılı ülkeler sorumlu: “Durumdan yabancı birlikler, daha doğrusu Ukrayna’nın ulusal çıkarlarıyla ilgisi olmayan NATO birlikleri sorumlu. Bunların tamamiyle farklı amaçları, jeopolitik hedefleri var ve Rusya’yı durdurmak istiyorlar.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’de Putin’e tepki gösterdi: “Ukrayna’da NATO gücü olduğu açıklaması tamamiyle uydurma, Ukrayna’daki tek yabancı güç Ruslar.”

NATO ve Amerika, Rusya’yı bölgedeki ayrılıkçıları güçlendirmek amacıyla roket, tank, ağır silahlar ve elektronik savaş malzemesi göndermekle suçluyor.

Amerika’nın Sesi Rusça Yayın Bölümü’ne konuşan Amerikalı bir yetkili, Moskova’nın Ukrayna’ya, istikrara kavuşturmasını önleyecek düzeyde silah ve asker gönderdiğini belirtti.

Maliye Bakanı Jack Lew’a göre, Amerika’nın buna tepkisi, ekonomik yaptırımları sürdürmek olacak: “Kullanabileceğimiz başka yöntemler var, ayrıntıya girmeyeceğim ama başka seçeneklerimiz mevcut.”

Bakana göre Rusya zaten ülkenin ekonomisini ciddi boyutta etkileyen ciddi yaptırımlarla karşı karşıya.

Ancak Demokrat Senatör Christopher Murphy sadece yaptırımların yeterli olmadığı görüşünde: “Ukrayna ordusuna ciddi anlamda askeri yardımda bulunmamız gerekir. Bu yardımı kullanabilecek kapasitedeler. Umarım önümüzdeki aylarda bu konuyu tartışırız.”

Amerika, Ukrayna ordusuna yardım etmek için eğitmenler ve ekipman gönderiyor ancak Ukrayna’nın ağır silah talebine henüz yanıt verilmiş değil.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG