Erişilebilirlik

ABD: Rusya Nükleer Anlaşmayı İhlal Etti


O novo presidente da Tanzânia, John Magufuli, liderou na Quarta-feira as comemorações do 54º aniversário da independência do Tangnyika com um programa de limpeza à escala nacional.
O novo presidente da Tanzânia, John Magufuli, liderou na Quarta-feira as comemorações do 54º aniversário da independência do Tangnyika com um programa de limpeza à escala nacional.

Amerika, Rusya’yı karadan fırlatılan cruise füzesi denemesi yaparak, tarihi nükleer silah anlaşmasını yasağı ihlal etmekle suçladı.

Amerika’lı yetkililerin yaptığı açıklamaya göre Başkan Obama Rus Cumhurbaşkanı Putin’e gönderdiği bir mektupta, Amerika’nın 1987 yılında imzalanan anlaşmayı Rusya’nin ihlal ettiğini belirlediğini bildirdi.

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times’ın basına duyurduğu habere göre Rusya’nın cruise füzesi denemesi , soğuk savaşın sonlarına doğru Amerikan Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mikhail Gorbachev arasında imzalanan “Orta Menzilli Nükleer Güç Antlaşması”nın ihlali anlamına geliyor.

İki lider arasında imzalanan anlaşma, karadan fırlatılan 500 ila 5,500 kilometre menzilli güdümlü nükleer füzelerin imhasını öngörüyordu.

İhlal suçlaması Washington ve Moskova arasındaki ilişkilerin gerildiği bir döneme denk geliyor. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda savaşan Rus yanlısı ayrılıkçılara destek vermesi ve Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin bilgilerini sızdıran, eski çalışanı Edward Snowden’e iltica hakkı sağlaması, iki ülke arasındaki ilişkileri bir hayli germiş durumda.

Amerikalı yetkililer, Obama yönetiminin anlaşmanın ihlali konusunda üst düzey görüşmeler yapma niyetinde olduğunu ve Rusya’nın bundan sonra antlaşmayı ihlal etmeyeceğine dair güvence almak istediklerini belirtiyor.

Moskova ise konu ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG