Erişilebilirlik

ABD Rusya’nın Kimyasal Saldırıdaki Rolünü Araştırıyor


Suriye'de vurulan askeri üssün Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntüleri
Suriye'de vurulan askeri üssün Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntüleri

Amerikalı komutanlar, Rusya’nın Esat rejiminin kimyasal silah kullanmasını kontrol etmede başarısız olduğunu kaydediyor.

Yetkililer, Rusya ya da Suriye’ye ait bir insansız hava aracının olayın ardından kimyasal saldırının gerçekleştiği bölgede uçtuğunun tespit edildiğini söyledi.

Söz konusu araç insanlar tedavi için hastaneye giderken geri döndü. Ardından da hastane bombalandı.

Yetkililer, hastane saldırısının saldırıdaki kanıtı örtmek amaçlı olabileceğini kaydediyor.

Yetkililer, hala kanıtı incelediklerini belirtmeyi de ihmal etmiyor.

Böyle bir keşfin iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi etkisinin olabileceği yorumları yapılıyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley de kimyasal saldırıdan Suriye yönetimini sorumlu tutarken Rusya ve İran’ın da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a kalkan olmakla ağır sorumluluk taşıdığını kaydetti.

Haley, Rusya’nın 2013’te yapılan anlaşma gereği bütün kimyasal silahların Suriye’den çıkarılmasına garantör olması gerektiğini söyledi.

Haley, Rusya’nın bilerek kimyasal silahların kalmasına izin verdiğini de iddia etti. Haley, “ya da Esat rejimi Rusya’yı budala yerine koyuyor” dedi.

Haley, Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında “Daha fazlasını yapmaya hazırlanıyoruz ama umarız bu gerekli olmaz” ifadelerini de kullandı.

Haley’e tepki

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki oturumda Rusya’nın Birleşmiş Milletler büyükelçi yardımcısı Vladimir Safronkov ise Amerika’nın saldırganlığını bir an önce durdurması gerektiğini belirtti ve terör tehdidine karşı birlikte çalışmaya katkı sunması çağrısında bulundu.

Safronkov, Amerika’nın hareketinin bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından çok ciddi sonuçları olabilecek uluslararası hukukun ihlali olarak niteledi.

Beyaz Saray: 'Haklı ve orantılı'

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Amerika’nın kimyasal silah kullanımına karşı verdiği yanıtın haklı ve orantılı olduğu vurgulandı.

Basın sözcüsü Sean Spicer, saldırının 72 saatlik gelişmenin sonucu olduğunu kaydetti.

Spicer, Başkan Donald Trump’a kabine üyeleri ve ulusal güvenlik ekibinden bir dizi seçeneklerin sunulduğunu ve Trump’ın da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesinde füze saldırısına yeşil ışık yaktığını kaydetti.

Spicer, Trump’ın Xi’yi yemekte bilgilendirdiğini de söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG