Erişilebilirlik

ABD: 'Rusya'nın Askeri Uçuşlarından Kaygılıyız'


Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki
Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki

Amerika Rusya’nın kendi sınırları yakınına kadar genişlettiği askeri uçuşlardan kaygı duyduğunu bildirdi ve Moskova’yı uluslararası hukuk kurallarına uyması yönünde uyardı.

Bu konuda kısa bir açıklama okuyan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın rutin eğitim uçuşlarına ihtiyaç duyduğunun altını çizmekle birlikte son aylarda Kuzey Amerika yakınlarında uçuşlarını arttırdığını bildirdi. Psaki, Rusya’nın mevcut güvenlik ortamının, bu uçuşların sayısını arttırmayı gerektirmediğini belirtti.

Merkezi Londra’da bulunan ve yönetim kurulu üyeleri içinde eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin’in de bulunduğu araştırma kurumu Avrupa Liderlik Ağı, Rus askeri uçaklarının Kanada yakınlarında ve California kıyıları açıklarında bu yılın başlarında tatbikatlar düzenlediğini bildirmişti.

Ayrıca Kremlin kısa bir süre önce uzun menzilli bombardıman uçaklarının Kuzey Buz Denizi’nden Karayipler’e kadar düzenli devriye uçuşlarına başlayacağını açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu yeni devriye uçuşlarının Rusya’nın “mevcut durum içinde” askeri varlığını koruma gerekçesiyle başlatıldığını söyledi. Şoygu’nun “mevcut askeri durum” ifadesi, Rusya ve Batı arasında bu yılın başında yaşanan Ukrayna krizi olarak algılanıyor.

Avrupa Liderlik Ağı ayrıca Rus askeri uçaklarının NATO hava sahasını son sekiz ay içinde 40 kez ihlal ettiğini belirtiyor.

Son olarak Hollanda’ya ait iki jet, Baltık Denizi üzerindeki hava sahasında bir Rus askeri nakliye uçağına müdahale etti. Rusya ihlal iddiasını yalanladı.

Bu arada Ukraynalı askeri yetkililer, ülkenin doğusunda Moskova yanlısı isyancıların kontrolundaki doğu bölgelerinde Rusya’nın askeri varlığının genişlemeye devam ettiğini, şimdi de uzun menzilli hava savunma ve uçuş sistemleri yerleştirdiğini bildiriyor. Askeri sözcü Andriy Lysenko, Eylül ayında ayrılıkçılarla varılan ateşkese uymaya devam edeceklerini söylemekle birlikte, Rusya’nın ateşkesi sürekli bozmaya çalıştığını savunuyor.

Moskova Ukrayna’daki ayrılıkçılara doğrudan destek vermediğini öne sürse de, isyancılarla birlikte çarpışan kişilerin “gönüllü savaşçılar” olduğunu belirtiyor.

Nisan ayında başlayan Ukrayna krizi, Moskova ve Washington arasındaki ilişkilerin ciddi ölçüde gerilmesine yol açtı. Batı ülkeleri, Ukrayna’ya doğrudan müdahale eden Rusya’ya ardı ardına yaptırımlar uyguladı.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, ilişkileri düzeltmenin Amerika’ya bağlı olduğunu, bunun da Washington’un yaptırımlarına son vererek “yapıcı görüşmeler” başlatmaktan geçtiğini söyledi.

Obama'dan Rusya'ya: 'Ateşkese saygı duyun'

Başkan Barack Obama, Rusya’yı Kiev hükümeti ve ayrılıkçı gruplar arasında varılan ateşkese saygı duymaya çağırmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Başkan Obama’nın Pekin’de katıldığı konferansta, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le resmi olmayan bir görüşme yaptığını bildirdi.

Rhodes aynı zamanda Obama’nın Ukrayna krizini Avustralya'nın Brisbane kentinde gerçekleşecek G20 zirvesinde Avrupalı liderler ile de görüşeceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG