Erişilebilirlik

ABD Rehineler İçin Operasyon Düzenlemiş


Pentagon Sözcüsü John Kirby
Pentagon Sözcüsü John Kirby

Amerika Savunma Bakanlığı, aralarında başı kesilen gazeteci James Foley’nin de bulunduğu Amerikalı rehinelerin kurtarılması için bir süre önce bir askeri operasyon düzenlendiğini, ancak başarıya ulaşamadıklarını bildirdi

Pentagon Sözcüsü John Kirby, askerlerin rehineleri umdukları yerde bulamadığı için operasyonun başarıya ulaşmadığını açıkladı. Ancak sözcü, operasyonun ne zaman ve hangi bölgede düzenlendiği konusunda ayrıntı vermedi. CNN Pentagon muhabiri, operasyonun yerinin Suriye olduğunu, katılanların da Amerikan özel harekat birlikleri olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Başkan Barack Obama’nın operasyon iznini bu yaz başında verdiğini bildirdi. Yetkili, karmaşık bir operasyon yürütüldüğünü, IŞİD militanlarıyla silahlı çatışmaya girildiğini belirtti. Çatışmada bir Amerikalı’nın yaralandığı da kaydedildi.

Başkan Barack Obama, Foley’nin IŞİD tarafından başının kesilerek öldürülmesinin tüm dünyayı dehşete düşürdüğünü açıkladı. Obama, Amerika’nın vatandaşlarını korumaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

IŞİD militanları Steven Sotloff adlı bir başka Amerikalı gazeteciyi daha rehin tutuyor. Foley’nin başını kesen militan aynı videoda, Sotloff’u ensesinden tutarak hayatının Obama’nın kararına bağlı olacağını söylemişti.

IŞİD’in Sotloff’u öldürme uyarısına rağmen Amerika dün ­militan mevzilerine yeni hava saldırıları düzenledi.

Dün konuşan Foley’nin annesi, IŞİD’e daha daha fazla rehineye zarar vermeme çağrısında bulundu. Bu rehinelerin “suçsuz insanlar” olduğunu söyleyen Diane Foley, bu insanların Amerikan devletinin Irak ve Suriye’deki faaliyetleriyle bir ilgisi olmadığını söyeldi.

Jim Foley’i başını keserek öldüren IŞİD militanının videoda İngiliz aksanıyla konuşması dikkat çekti. İngiliz yetkililer militanın kimliğini tespit etmek için soruşturma başlattı.

Obama IŞİD militanlarını “çökmeye mahkum, iflas etmiş bir ideolojiye sahip katiller ve teröristler” diye niteledi. Obama, IŞİD’in hiçbir dini temsil edemeyeceğini “hiçbir adil Tanrı’nın” Foley cinayetini hoş göremeyeceğini söyledi.

James Foley, Suriye iç savaşını izlediği sırada Kasım 2012’de kaçırılmıştı. Öldürüldüğü bu video yayınlanıncaya kadar da kendisinden hiç haber alınamamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG