Erişilebilirlik

ABD: ‘PYD’yle Doğrudan Görüşme Yapıldı’


John Kirby ve Jen Psaki
John Kirby ve Jen Psaki

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby’yle Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın brifingi düzenleyen Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, şimdiye kadar PYD’yle görüşmelerinin aracılarla yapıldığını, ancak son görüşmenin doğrudan olduğunu bildirdi

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington’un geçen hafta sonu PYD’yle doğrudan görüşme yaptığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby’yle Dışişleri Bakanlığı’nda ortak basın brifingi düzenleyen Psaki, şimdiye kadar PYD’yle görüşmelerinin aracılarla yapıldığını, ancak son görüşmenin doğrudan olduğunu bildirdi.

Psaki, görüşmenin kiminle yapıldığını söylemedi, sadece bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin görüşmeyi “Irak ve Suriye dışında yaptığını” söylemekle yetindi. Görüşmeye askeri yetkililerin katılmadığını kaydeden Psaki, “Türkiye’yle eşgüdümlü yapılıp yapılmadığı” sorusuna, “Türkiye’yle düzenli görüşmelerimiz var. Ayrıntısına giremem” yanıtını verdi.

Önceki gün Amerika’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel temsilcisi John Allen’ın “Suriye’deki ılımlı muhalefet unsurlarının eğitilip teçhizatlandırılacağı” yönündeki açıklamaları hatırlatılan Psaki’ye bu doğrudan görüşmenin ardından PYD unsurlarının da “eğitim ve donatım” programına dahil edilip edilmeyeceği soruldu. Psaki, Amerika’nın PYD’yle görüşmelerinin daha yeni başladığını, bundan dolayı da politikalarının henüz değişmediğini kaydetti.

PYD’li Kürtler’in, IŞİD hedeflerini bombalamaları için Amerikan uçaklarına istihbarat sağladığı iddialarının bu “doğrudan görüşme sayesinde olup olmadığı” sorusunu ise Tuğamiral Kirby, yanıtsız bıraktı. Araya giren Jen Psaki, görüşmelerin daha yeni başlamış olduğunu hatırlattı.

‘PKK konusundaki politikamız değişmedi’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, bir gazetecinin Kobani’de IŞİD’le mücadele ettikleri için ABD’nin PKK’yı terör örgütleri listesinden çıkarıp çıkarmayacağı sorusuna, “PKK ve PYD üyeleri arasındaki bağın farkındayız. PKK konusunda uzun süredir kaygılarımız aynı. Örgütü terör örgütleri listesinde tutma konusundaki tutumumuz değişmedi” yanıtını verdi.

Amerikan askeri heyetinin Türkiye’deki görüşmeleri ‘olumlu’

Türkiye’nin IŞİD’le mücadele koalisyonuna katkısı, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı sözcülerinin ortak basın toplantısında da soruldu. Tuğamiral Kirby, askeri planlama görüşmelerini yürüten ekibin temaslarını tamamlayarak dün itibarıyla Türkiye’den ayrıldıklarını bildirdi. Görüşmelere Amerika’nın Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) ve Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (CENTCOM) askeri yetkililer gitmişti.

John Kirby Türkiye’deki görüşmelerin “Türkiye’nin koalisyona yapacağı “diğer katkılara odaklandığını” ve “çok iyi, olumlu” geçtiğini söyledi. Sözcü görüşmelerden ayrıntı vermedi, ancak ekibin dönüşte yetkililere rapor sunacağını bildirdi. Türkiye’nin bir “müttefik” olduğunu vurgulayan Kirby, IŞİD’le mücadele koalisyonundaki diğer 60 ülke gibi, koalisyona yapacağı katkıyı kendi belirleyeceğini kaydetti. Hava saldırılarının Türkiye’nin yapmayı üstlenmediği bir görevin yerine yapılıp yapılmadığı sorulan sözcü, hava operasyonlarının IŞİD’in güvenli bölge edinmesini önlemeyi amaçladığını, “Türkiyeli ya da Türkiye'siz devam edeceğini” söyledi.

Kirby, Türkiye’nin ısrar ettiği “güvenli bölge”, ya da tampon bölge konusunda Türk yetkililerle görüşmeye devam edeceklerini, ama şu anda aktif askeri bir planları olmadığını bildirdi. John Kirby, bu açıklamasının tampon bölgeye karşı oldukları anlamına gelmediğini, konuyu ele almaya daima açık olduklarını sözlerine ekledi.

Jen Psaki de, Türkiye’yle yürütülen görüşmelerin yalnızca askeri olmadığını hatırlatarak, Kobani krizinden bu yana Türkiye’nin 170 bin ek sığınmacıya ev sahipliği yaptığını, insani yardım sağladığını belirtti. Türkiye’yle Suriye muhalefetinin eğitilmesi ve donatılması konusunda da anlaştıklarının altını çizen Psaki, “Koalisyona çok yararlı ve verimli bir dizi adım atıyorlar” diye konuştu.

Psaki Türkiye’nin sınırın öte tarafına asker gönderip göndermemesiyle ilgili olarak da, herkesin bölgede Türk askerini istemediğini hatırlattı. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, geçen hafta Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte, “Kürtler, Suriyeliler, Iraklılar ve diğerleri, Kobani’de Türk askerini istemiyor” diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG