Erişilebilirlik

‘ABD PYD’nin Menbiç’i Boşaltacağı Yolunda Söz Verdi’


ABD’den “IŞİD varlığı olmayan bölgelerde çatışma kabul edilemez, bu durum derin endişe yaratıyor” uyarıları gelirken, Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı’nı savunmaya devam ediyor.

Cerablus’un güney ve güney batısında bulunan 9 köyü PYD’den alan Özgür Suriye Ordusu’nun bugün de Eşuriye, Temure, Küçük Boldağ, Büyük Boldağ, Helvancı, Büyük Tukihar, Dilem,Umresum, Melhamiye, Yakupiye, ArabHasan ve Muhsiniye köylerinde kontrolü ele geçirmesi Türkiye’nin kararlılığın sahadaki yansıması olarak değerlendiriliyor.

Bugün İstanbul’da bazı gazetecilerle biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un sözleri de Türkiye’nin PYD’nin Münbiç’ten uzaklaştırılması konusundaki hassasiyetini gözler önüne serdi.

Numan Kurtulmuş: “Türkiye'ye verilen sözlerden biri, PYD'nin Münbiç'i boşaltmasıdır”

Kurtulmuş, bir gazetecinin ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün "IŞİD olmayan bölgede PYD'ye müdahale kabul edilemez" sözlerini hatırlatması üzerine “Türkiye kendisine gelecek saldırılara karşı kendisini koruyacak” dedi.

Kurtulmuş şöyle devam etti: “ABD bu hassasiyetimizi biliyor. Ortada verilmiş bir söz var. PYD, Fırat'ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz. Türkiye, Suriye’den gelecek bir saldırıya seyirci kalamaz. Bütün bölge tek bir örgütün, PYD'nin eline geçerse Suriye bölünür. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Türkiye'ye verilen sözlerden birisi de PYD'nin Münbiç'i boşaltmasıdır.”

Çavuşoğlu: “YPG bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmeli, geçmediği takdirde hedef olacak”

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile önce başbaşa sonra heyetler arası görüşme yaptıktan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu her ne kadar Cerablus operasyonunun amacının IŞİD’i bölgeden temizlemek olarak açıklasa da YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçmesi gerektiği yolundaki Türk tezini bir kez daha yineledi.

Dışişleri Bakanı, “5-6 ülke bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Bölgeye burayı terk etmek zorunda kalanlar yerleştirilmeli. YPG'nin amacı bu değil. Kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorlayarak etnik temizlik yapıyor. YPG, PKK, PYD'nin rahatsız olmasının sebebi de budur. DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, mücadeleden niye rahatsız olsun. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır,” dedi.

Bahçeli: “Kürt koridoru milli aklın inkarıdır, Menbiç’in kontrolu sağlanmalı”

Hükümet Cerablus harekatı konusunda en güçlü desteği Milliyetçi Hareket Partisi’nden alıyor. Suriye’de bir Kürt Koridoru kurulmasını “milli aklın inkarı” olarak niteleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Menbiç’te kontrolün sağlanması için hükümeti teşvik ediyor.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen MHP lideri, hükümete Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde terör örgütlerinin tasfiye edilmesi çağrısında bulundu: “Cerablus, IŞİD'den arındırılırken boşalan alanlara PYD’nin yerleşmesine, Kobani-Afrin arasının bu terör örgütüne açılamasına hiçbir şart altında müsaade edilmemelidir. Kürt koridoruna tepkisiz durmamız milli aklın inkarıdır. Bu nedenle Menbiç’in kontrolu sağlanmalıdır. MHP, hükümetin arkasında sağlam şekilde duracaktır. Vakit terörü bitirme vaktidir. Kahramanlarımıza diyorum ki ne kadar katil örgüt varsa gidin vurun, nerede bir terör örgütü varsa gidin alayını birden imha edin. Bizi sonuna kadar yanınızdayız, sonuna kadar arkanızdayız.”

Bahçeli: “Darbe gerçekleşseydi batıda FETÖ, doğuda PKK ve IŞİD Türkiye'yi ele geçirecekti”

ABD’nin “PYD ve PKK’yı açık şekilde arkalamakta, kullanmakta olduğunu” belirten MHP Genel Başkanı, hedefin Ortadoğu'nun haritasını tekrar çizmek olduğunu söyledi.

Bahçeli, “Dileğimiz Cerablus operasyonunun terörizmin belini kırma konusunda dönüm noktası olmasıdır. IŞİD'in miyadı yakında dolacaktır. İnsanlığın yüz karası bu terör örgütü Rakka'dan da çıkarılacaktır. Kürdistan’ın kurulma şansı minimum seviyededir. 15 Temmuz FETÖ saldırısını kolektif terör eylemi olarak görmek abartı görülmemelidir. Gerçekleşmiş olsaydı batıda FETÖ, doğuda PKK ve IŞİD Türkiye'yi ele geçirecekti. PKK-PYD-IŞİD-FETÖ küresel vahşet politikalarını hayata geçirmenin kirli maşalarıdır. Anadolu’nun istilası yeniden masadadır. Türkiye'nin yeniden dağılıp parçalanması dayatılmaktadır,” dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra IŞİD’in Türkiye’de yeni terör saldırılarına başlayacağını savunan MHP lideri, devletin ülke sathında tedbiri alarak teyakkuzda olmasını istedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG