Erişilebilirlik

‘ABD PYD Konusunda Pragmatik Yaklaşıyor’


‘ABD PYD Konusunda Pragmatik Yaklaşıyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:54 0:00

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “ABD'nin, PYD ve YPG'nin terör örgütü olduğu konusunda, PKK'nın bir uzantısı olduğu konusunda bir tereddüdü olduğu kanaatinde değilim. Ancak tabiri caizse pragmatik olarak yaklaşılarak bu önemli vaka gözardı edilmek isteniyor” dedi.

ABD’nin başkenti Washington’daki temasları sırasında Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Bozkır, Türkiye ile ABD arasındaki PYD gerilimi ve ilişkilerin durumuyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye ve ABD’nin aralarında model ilişkiye sahip iki müttefik ülke olduğunu ve birbirlerine olan ihtiyaçlarının da bugün en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.

Bölgedeki sorunlar bakımından ABD’nin önemli bir aktör olduğuna işaret eden Bozkır, “ABD'nin Suriye ve Irak'taki çok önemli illegal göçün, terörün kaynağı olma yolunda ilerleyen bu sorunun çözümünde ağırlıklı olarak rol alması önemlidir. Rol almadığı takdirde bu alan başka unsurlar tarafından doldurulacaktır ve ABD'nin böyle önemli gelişmelere uzaktan bakma lüksü yoktur” diye konuştu.

Bozkır, Türkiye ile ABD arasında sağlıklı bir diyalog mekanizmasının bulunduğuna değinerek, PKK terör örgütünün YPG ve PYD ile ilişkisini tüm temasları sırasında Amerikalı yetkililerle paylaştıklarını belirtti.

‘ABD’nin tereddüdü yok’

Bozkır, sözlerine şöyle devam etti:

“Ben burada ABD'nin PYD ve YPG'nin terör örgütü olduğu konusunda PKK'nın bir uzantısı olduğu konusunda bir tereddüdü olduğu kanaatinde değilim. Ancak tabiri caizse pragmatik olarak yaklaşılarak bu önemli vaka gözardı edilmek isteniyor. Ancak bir önemli unsuru kısa vadede sağlanabilecek bazı olumlu sonuçlar için gözardı ettiğiniz takdirde onun akabinde ne kadar önemli daha büyük dalgaların geldiğini bölgemizde gördük. Suriye sorunu ilk başında Esat güçleriyle muhalif güçlerin sadece olduğu bir tabloyu gösterirken bugün Hizbullah'ı El Nusrası El Kaidesi DAEŞ'i terör örgütlerinin PYD'nin olduğu, içinden çıkılmaz karmaşık bir tablo haline geldi. Oysa o ilk basit aşamada Türkiye'nin görüşleri dikkate alınıp kabul görseydi, Esat'ın gitmesi sağlansaydı ve belki de uçuş yasağı bölgesi ilan edilseydi, o bölgelerde güvenli alanlar sağlanabilseydi ne bu göçle karşılaşırdık ne terör bugünkü boyutlara ulaşırdı. ABD'nin bizim verdiğimiz bilgiler çerçevesinde ve zaten bildiği gerçekler karşısında sırf bugünkü birkaç ayı kurtarmak için böyle bir yanlışlığa düşmeyecek olmasını ümit ediyoruz. İyi ilişkilerimiz çerçevesinde de bunları dile getirmeye, ilave bilgiler vermeye devam edeceğiz.”

‘Avrupa illegal göçü anlayamadı’

AB Bakanı Bozkır, Avrupa'nın karşılaştığı sorunun da bundan kaynaklandığını söyleyerek, şunları kaydetti:

“İllegal göçü anlayamadılar. Büyük bir tsunaminin geldiğini 4 yıldan beri söylememize rağmen Temmuz ayında dahi farkında değillerdi ve bugün bakın tüm AB birbirine girmiş vaziyette. Vaktiyle alınmayan tedbirlerin ne kadar önemli sonuçlar doğurduğu ortada. Terör aynı şekilde. Yıllardan beri Avrupa'ya dedik ki ‘terör örgütleri arasında ayrım yapmayın. Bana zarar vermeyen terör örgütü daha yaşanabilir bir çerçevede olabilir' demeyin, Bakın bugün Avrupa'yı da bu terör etkisine almış vaziyette. Roma'da Panteon meydanında zırhlı araçlar eli tetikli askerler, Paris'in bütün meydanlarında askerler, Brüksel'in meydanında eli tetikte her an ateş etmeye hazır askerler. Böyle bir atmosfere girdi Avrupa.”

‘TTIP’de Türkiye’nin sıkıntısı’

Bozkır, ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nı (TTIP) Türkiye olarak çok önemsediklerini belirterek, bunun sadece bir serbest ticaret anlaşması değil, bu yüzyılın en önemli vizyoner projelerinden biri olmaya aday olduğunu söyledi.

Ancak Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında AB üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzaladığında bunun Türkiye'ye uygulanacağına dair hükmün olmaması kendilerini sıkıntıya soktuğunu ifade eden Bozkır, şöyle devam etti:

“Güney Kore, Meksika, Cezayir, Güney Afrika ülkeleriyle AB anlaşma imzaladığında bunlar Türkiye'ye sıfır gümrükle ihraç edebilir hale geldiler bizim Gümrük Birliği anlaşmamız nedeniyle. Oysa ki Türkiye aynı haktan ancak o ülkelerle serbest ticaret anlaşması imzaladığında yararlanabiliyor. Güney Kore ile imzaladık, Meksika ile imzalıyoruz, Japonya ile görüşmeler sürüyor ama TTIP yürürlüğe girdiğinde şayet biz bir tedbir alınmazsa aynı durumla karşılaşacağız ve bütün ABD'de üretilen mallar Türkiye'ye gümrüksüz girecek. Ta ki Türkiye ABD ile bir serbest ticaret anlaşması imzalayana kadar Türkiye aynı haktan yararlanmayacak. Bu tabi gerçekten Türkiye'nin kaldıramayacağı kadar büyük bir yüktür. Her yıl 5 milyar dolarlık bir kayıp ifade ediyor.”

Bozkır, sorunun, Türkiye ile AB arasında bu yıl başlaması öngörülen Gümrük Birliği’ni güncelleme müzakerelerinde anlaşmaya bu eksik maddenin konulması halinde sorunun otomatik olarak ortadan kalkmış olacağına dikkati çekti.

TTIP’in Gümük Birliği anlaşmasının güncellemesinden önce yürürlüğe girmesi halinde ise o zaman bu maddenin TTIP anlaşmasına eklenebileceğini belirten Bozkır, bunun için AB ve ABD müzakerecileriyle görüştüklerini, Türkiye’nin sıkıntısı anladıklarını söyledi.

‘Türkiye ile ilgili yanlış algılar’

Bozkır, Batı kamuoylarında demokrasi ve insan hakları alanlarında Türkiye’ye yöneltilen eleştirilerin hatırlatılması üzerine, iki yıldır Türkiye'de dört seçim olduğuna ve Türk siyasetinin daha çok iç politikayla ve seçim kampanyalarıyla ilgilenmek mecburiyetinde kaldığına değindi.

Bakan Bozkır, “Tüm bu iki yıllık süre zarfında da Türkiye'ye zarar vermek isteyen çevreler ve terör örgütünün uzantıları olsun, Türkiye'nin ileri gitmesini istemeyen çevreler olsun maalesef burada yanlış bilgilere dayalı bazı kanaatlerin oluşması için çaba sarf ettiler. Ve sanıyorum bunda başarılı da oldular, tamamında olmasa bile belli ölçülerde” dedi.

Türkiye’de şimdi seçimlerin geride kaldığını ve hükümet olarak çok sayıda yeni reform planladıklarını kaydeden Bozkır, “Dolayısıyla Türkiye ile ilgili oluşmuş yanlış algıların, Türkiye bu reformları yaparak gerçekten daha iyi adımlar atmaya başladığı zaman esas bu gelişmelerle ortadan kalkması en güzel cevap olacaktır” diye konuştu.

‘Başkan adayları beyanlarına dikkat etmeli’

AB Bakanı Volkan Bozkır, ABD’de bu yıl yapılacak seçimleri nasıl değerlendirdiği ve özellikle Cumhuriyetçi aday adayları arasında yarışı önde götüren Donald Trump’ın Müslümanları hedef alan sözlerinin sorulması üzerine de şunları kaydetti:

“Her ülkenin kendi liderini demokratik yöntemlerle seçme hakkı vardır. Biz de tabiatıyla Amerikan halkının da bu seçimler sonucunda seçeceği başkanı ve bunun sonuçlarına saygı duyacağız. Ancak tabi ABD gibi dünyanın önemli bir gücünün bütün dünyayı etkileyebilecek politikaların mimarı olabilecek bir yapının başkan seçilecek kişisinin gerçekten çok dikkatli olması, dünyada öteki kavramının artmasına hizmet etmemesi, buna yönelik beyanlar vermemesi ve politikalarını da bu şekilde uygulaması önemlidir. Tabi daha henüz ilk aşamalarında seçim kampanyası. Sonuçlarına göre tabiatıyla yeni yorumlar yapılabilir”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG