Erişilebilirlik

ABD: “PKK’nın Musul Operasyonu’nda Rol Almasını Desteklemeyiz”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, terör örgütü PKK’nın yaklaşan Musul operasyonunda rol almasını desteklemeyeceklerini söyledi.

Toner’a günlük basın brifinginde, Türkiye’nin Musul’un IŞİD’den temizlenmesi amacıyla planlanan operasyona PKK unsurlarının da katılması olasılığına dair endişeleri ve Amerika’nın bu konudaki pozisyonu soruldu.

ABD: “PKK’nın Musul Operasyonu’nda Rol Almasını Desteklemeyiz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

PKK’yı net biçimde terör örgütü olarak gördüklerini belirten Toner, “Dolayısıyla (operasyona katılmaları) onları desteklemeyiz” ifadesini kullandı.

Toner, Suriye’nin kuzeyinde de sahada IŞİD ile savaşan PYD gibi bazı Kürt gruplar ile PKK arasında kesin bir çizgi çizdiklerini vurguladı.

Türkiye’nin vatandaşlarını PKK’nın devam eden saldırılarına karşı koruma çabalarını desteklediklerini kaydeden Toner, “Nihayetinde, bir türden diyaloğu ve şiddetin sona erdiğini görmek isteriz ama Türkiye’nin PKK terörüne karşı vatandaşlarını korumaya her hakkı var” diye konuştu.

Toner, PKK’nın Bağdat’ta ofis açmayı planladığına dair haberlerin sorulması üzerine de, bu yöndeki haberleri ya da çağrıları görmediğini, ancak böyle bir şeyi elbette desteklemeyeceklerini söyledi.

Başika’daki Türk askeri varlığından dolayı Türkiye ile Irak arasındaki gerilime dair sorular üzerine de Toner, hem Türkiye hem de Irak hükümetlerini “ortak düşman” IŞİD’e odaklanmaya çağırdıklarını belirtti.

Gerilimin düşmesi ve anlaşmazlıkların çözümü için iki hükümet arasında yapıcı bir diyaloğun olmasını da desteklediklerini yineleyen Toner, Irak’ta IŞİD’e karşı operasyonların Irak hükümetinin komuta ve kontrolü altında olması gerektiği yönündeki pozisyonlarını da tekrar vurguladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG