Erişilebilirlik

ABD Petrol Üretiminde Dünya Birincisi Oluyor


2035'te Küresel Enerji Talebi
2035'te Küresel Enerji Talebi

Uluslararası Enerji Dairesi'ne göre ABD 2015’de Suudi Arabistan ve Rusya’yı geride bırakacak ve 20 yıl içinde de enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulacak

Uluslararası Enerji Dairesi, 2015 yılında Amerika’nın, Suudi Arabistan ve Rusya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi olacağını, 20 yıl içinde de enerji bağımlılığından kurtulmaya hazırlandığını bildiriyor.

Daire, önümüzdeki on yılda Amerika ve Kanada’nın kaya çatlatma (şist), Brezilya’nın da derin okyanus tabanlarından petrol çıkarması sayesinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) nüfuzunun azalacağı tahmininde bulunuyor. OPEC üyeleri genelde Ortadoğulu petrol üreticisi ülkelerden oluşuyor.

Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Enerji Dairesi, enerji tüketen 28 ülkeye danışmanlık hizmeti veriyor. Daire’nin tahminlerine göre, Amerika’nın dünyanın en büyük petrol üreticisi konumu yalnızca on yıl kadar, 2020 yıllarının ortalarına kadar devam edebilir. Buna ağırlıklı olarak Kuzey Dakota ve Texas eyaletlerindeki kaynakların o döneme kadar tükenmesi gerekçe gösteriliyor. Bunun ardından Ortadoğu ülkeleri yine dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak.

Daire’nin hazırladığı yıllık Dünya Enerji Görünümü adlı raporda, “Amerika istikrarlı bir şekilde 2035’te tüm enerji ihtiyaçlarını yerel kaynaklardan karşılama yönünde ilerliyor” deniyor. Amerikalı liderler de, uzun süredir enerji kaynakları açısından ülkeyi daha bağımsız hale getirmek için çabalıyordu.

Uluslararası Enerji Dairesi’nin raporuna göre, gelişmekte olan ekonomilerin petrol ihtiyacı çok yükselecek ve örneğin Çin, 2030 yılına kadar Amerika’dan daha fazla enerji tüketen ülke haline gelecek. Rapor, Çin, Hindistan ve Ortadoğu’nun küresel enerji talebini üçte bir oranında arttıracağına dikkati çekiyor.

Bununla birlikte Uluslararası Enerji Dairesi’ne göre yüksek fiyatlar, dünyada enerji güvenliğini tehdit edecek. 2011 yılından bu yana petrol fiyatı varil başına 110 dolar ortalamasında seyrediyor.

Uluslararası Enerji Dairesi petrol fiyatlarının 2035’e kadar varil başına 128 dolara tırmanacağı tahmini yaparken Başkanı Maria van der Hoeven, fiyatların bu denli yüksek düzeyde bu kadar uzun seyretmesinin daha önce benzeri görülmediğini bildirdi.

Daire’nin dikkatini çektiği bir başka noktaysa, dünyanın her yerinde petrol fiyatları neredeyse aynı düzeyde seyrederken, doğal gaz fiyatlarının ülkeden ülkeye değişmesi. Amerika’nın yine kaya çatlatma yöntemiyle doğal gaz üretimini arttırması, ülke içinde fiyatları doğal gazı ithal eden Avrupa ve Japonya’daki fiyatların altına indirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG