Erişilebilirlik

ABD: “Petrol Tankerlerine Ek Kontrollara Gerek Yok”


ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede Adeyemo, Önal’a Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasının Türk sularından geçen gemilere ek kontrollar yapılmasını gerekli kılmadığını söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Adeyemo, Önal ile dünkü görüşmesinde, “tavan fiyat rejiminin sadece Rus menşeli petrol için geçerli olduğunu ve Türk karasularından geçen gemilerde ek kontrollar yapılmasını gerektirmediğini” vurguladı.

Açıklamada, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasının görüşmede ele alındığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Bakan Yardımcısı Adeyemo, tavan fiyat rejiminin sadece Rus menşeli petrol için geçerli olduğunu ve Türk karasularından geçen gemilerde ek kontroller yapılmasını gerektirmediğini vurguladı. Her iki yetkili de deniz yoluyla taşınan petrolün Türk boğazlarından geçişine izin verecek basit bir uyum rejimi oluşturarak, küresel enerji piyasalarının iyi tedarik edilmesini sağlamaya yönelik ortak çıkarlarının altını çizdi. Adeyemo, Önal'a bu hedeflere bağlılığı ve ortaya çıkan güçlükleri hızla ele alma konusundaki kararlılığı için teşekkür etti.”

Türkiye'nin boğazlardan geçecek petrol tankerlerinden ek belgeler ve geçerli sigortaları olduğunu kanıtlamalarını istemesi, 20 kadar petrol tankerinin boğazların girişlerinde birikmesine yol açmıştı.

İstanbul'da Türkiye-Rusya siyasi istişareleri

Bu arada bugün ve yarın İstanbul’da Türkiye ile Rusya arasında siyasi istişareler yapılacak.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetler arasında yapılacak istişarelerde, boğazda bekleyen petrol tankerleri ve tahıl koridoru anlaşması gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Rus haber ajansı RIA dün, Moskova’nın İstanbul Boğazı'nda petrol tankerlerinin birikmesinden endişe duyduğunu, konuyu sigorta ve nakliye şirketleriyle görüştüğünü bildirmişti.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde hafta başında yayınlanan bir haberde, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne fiyat kısıtlaması getirmesinin ardından, petrol tankerlerinin Türkiye açıklarında kuyruk oluşturduğu ve bunun deniz trafiğinde sıkışıklığa neden olduğu kaydedilmişti.

G7, Avustralya ve 27 Avrupa Birliği ülkesi tarafından Rusya'nın deniz yoluyla taşınan ham petrolüne uygulanan varil başına 60 dolarlık fiyat sınırı hafta başında yürürlüğe girmişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG