Erişilebilirlik

'ABD Ortadoğu'da Etkisini Kaybedebilir'


'ABD Ortadoğu'da Etkisini Kaybedebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

IŞİD, aynı anda birkaç cephede birden savaşma ve sürekli yeni militan bulma becerisine sahip tehlikeli bir terör örgütü. Bu gerçeği gözönünde bulunduran Amerika’nın iki Irak eski büyükelçisi, Amerika’nın Ortadoğu’daki ağırlığını ve önemini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu ve Irak’taki durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunuyor.

IŞİD, yaklaşık bir yıldır devam eden hava saldırılarına rağmen Irak ve Suriye’de toprak elde etmeyi sürdürdü.

Başkan Obama, Amerika’nın IŞİD’le mücadelede yardımı sürdürmek için Bağdat’ın daha çok katkıda bulunmasını istediğini söyledi: “Henüz tam bir strateji belirlemedik çünkü Irak tarafının da bu stratejide yer alması gerekiyor.”

Skype aracılığıyla konuşan Amerika’nın Irak eski büyükelçisi Ryan Crocker’a göre, Amerika’nın katkısı olmadan Irak’ın geleceği parlak görünmüyor: “Bugünkü durum oldukça kötü. Ancak bir ay sonra çok daha kötü olacak. Ortadoğu’yla ilgili öngörülerde bulunmaktan çok uzun zaman önce vazgeçtim. Ancak durumun kötüleşeceğini tahmin ediyorum.”

Uzmanlar, taktiksel hava saldırılarının yeterli olmadığı, Şii-Sünni bölünmesine yönelik uzun vadeli bölgesel siyasi stratejiye ihtiyaç olduğu görüşünde. Eski büyükelçi Zalmay Halilzad’a göre böyle bir strateji oluşturulmazsa Amerika sürekli savaşın içinde kalacak: “Sadece askeri saldırı ya da güvenlik önlemleriyle bu sorunu çözeceğimizi düşünerek kendimizi kandırmayalım çünkü IŞİD gibi bir harekete temel hazırlayan etkenler hala ortada. Bu etkenlerle mücadele etmezsek IŞİD kalıcı bir sorun haline gelecek, Amerika da bölgeden kolay kolay ayrılamayacak.”

Crocker ve Halilzad daha güçlü varlık göstermediği takdirde Amerika’nın Ortadoğu’da etkisini kaybedeceği görüşünü de paylaşıyor.

Croker, “Hem dostlarımız hem de düşmanlarımız Amerika’nın katılımının giderek azaldığını, bölgede önemini yitirmeye başladığını düşünüyor,” şeklinde konuşuyor.

Ryan Crocker, Amerika’nın Ortadoğu’da daha güçlü bir siyasi rol üstlenmediği takdirde liderlik koltuğuna başka ülkelerin oturacağı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG