Erişilebilirlik

ABD Ordusunda Kesinti


ABD Savunma Bakanı Leon Panetta Pentagonda savunma bütçesini açıklarken
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta Pentagonda savunma bütçesini açıklarken

ABD Savunma Bakanlığı, Obama yönetiminin Kongreye Amerikan kara kuvvetlerinde 100 bin kişilik indirim yapılmasını önereceğini bildiriyor. İndirim, önümüzdeki beş yıl içinde savunma bütçesinde öngörülen yaklaşık 500 milyar dolarlık kesinti çerçevesinde gerçekleşecek.

Savunma Bakanı Leon Panetta, Pentagon’da yaptığı açıklamada yönetimin 2013 savunma bütçesi için 525 milyar dolar isteyeceğini açıkladı. Bu, geçen mali yıla kıyasla 6 milyar dolar daha az oluyor.

Panetta, savunma bütçesinin 2017 yılına kadar 567 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını da söyledi.

Savunma Bakanı, Pentagon’un Afganistan’da kuvvetleri destekleme amacıyla denizaşırı operasyonlar için 88 milyar dolar ek harcama isteyeceğini bildirdi.

Başkan Obama’nın aybaşında açıkladığı yeni stratejik plan, askeri gücün Avrupa’dan Orta Doğu ve Asya Pasifik bölgesine kaydırılmasını öngörüyor.

Önümüzdeki yıllarda asker sayısının azaltılmasının yanısıra yeni gemi, uçak ve diğer silah alımı projelerinin de ertelenmesi ya da küçültülmesi bekleniyor.

Savunma Bakanı Leon Panetta’nın planına göre Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadelerinin bütçesinde, önümüzdeki beş yıl içinde 259 milyar dolarlık kesinti yapılacak.

Kara Kuvvetlerinde muvazzaf asker sayımız 490 bine düşürülecek. Şu anda kara kuvvetlerinde asker sayımız 562 bin. Muvazzaf deniz piyadesi sayısı da 202 binden 182 bine düşürülecek.

Asker sayısı azaltılırken, F35 savaş uçağı alımı yavaşlatılacak; askeri üs sayısı düşürülecek.

Ancak yeni bütçede hedefe yönelik operasyonların kapsamı genişletilecek; insansız hava araçlarının sayısı arttırılacak ve özel kuvvetlere daha fazla ağırlık verilecek.

Amerikan askeri stratejisi Ortadoğu’yu gözetirken Büyük Okyanus odaklı olacak; Çin veya Kuzey Kore gibi olası tehditlere karşı hazırlıklı olunacak.

Amerikan silahlı kuvvetleri bundan sonra deniz ve hava gücüne ağırlık verecek.

Savunma Bakanı Leon Panetta, “Bu kritik bölgelerde Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadelerinin ileri sürüleceği; ihtiyaca göre istikrar ve muharebe gücünün öne çıkarılabileceği bir strateji öngörüyoruz,” şeklinde konuştu.

Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi savunma uzmanı Matt Irvine, 11 Eylül saldırılarının ardından kara kuvvetlerinde hızla arttırılan asker alımının geri çevrileceğini söylüyor: "Bu sayıda asker gerektirecek operasyonlar son buluyor. Bunun yanında şöyle bir görüş var: ihtiyaca göre kara birliklerinin sayısı, deniz veya hava kuvvetlerine göre daha çabuk arttırılabilir. Dolayısıyla şimdi ihtiyaç yokken bu askerlerin sayısını kısmak kısa vadede sorun yaratmaz. İhtiyaç doğarsa bu sayı hızlı bir şekilde arttırılabilir."

Amerika, İran veya Ortadoğu’daki başka bölgelerde doğabilecek tehditlere karşı askeri varlığını sürdürecek.

Bu arada, Wall Street Journal gazetesi, yeni askeri strateji bağlamında Amerikan yönetiminin Türkiye ve Ürdün’ün doğusunda özel kuvvetlerin konuşlandırılacağı üsler kurulması konusunu değerlendirdiğini bildirdi.


XS
SM
MD
LG