Erişilebilirlik

ABD Önseçimlerinde Gözler Florida'da


Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde öne geçen eski ABD Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich ve eşi
Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde öne geçen eski ABD Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich ve eşi

Cumhuriyetçi Parti’nin Güney Karolina’da yapılan ön seçimini ABD Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich’in açık farkla kazanmasından sonra gözler Florida’ya çevrildi.

Cumhuriyetçi başkan aday adayları akşam açık oturumda biraraya gelirken son kamuoyu yoklamaları Gingrich’in önde gittiğini gösteriyor.

Şimdiye kadar yapılan iki önseçimden ikisini Massachusetts valisi Mitt Romney’in kazandığı sanılıyordu. Ancak Iowa’da oyların yeniden sayılması önseçimi Romney değil eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum’un kazandığını ortaya koydu.

Böylece bugüne kadar üç eyaletde yapılan ön seçimlerinden her birini üç ayrı Cumhuriyetçi aday kazandı.

Gingrich, Güney Karolina’da oyların yüzde 40’ını alırken daha bir hafta önce seçimi kolayca kazanması beklenen eski Massachusetts valisi Mitt Romney yüzde 28 oy toplayabildi.

Milyoner bir yatırımcı olan Mitt Romney’in son günlerde yaptığı bazı gaflar ve olağanüstü servetine rağmen en düşük dilimden (%15) vergi verdiğinin anlaşılması kendisine puan kaybettirdi.

Güney Karolina’da eski Pennyslvania senatörü Rick Santorium oyların yüzde 17’ini alarak üçüncü gelirken Teksas milletvekili Ron Paul yüzde 13 oranında oy toplayarak sonuncu geldi.

31 Ocak’ta yapılacak Florida önseçiminin son derece çekişmeli geçmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin önümüzdeki aylarda kesinleşecek başkan adayı, Kasım’da, Demokrat Parti'nin ikinci dönem adayı Başkan Barack Obama'yla yarışacak.

XS
SM
MD
LG