Erişilebilirlik

ABD’nin Terörist Ödül Programı Yararlı mı?


Teröristler için konan ödül ilanları Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunuyor
Teröristler için konan ödül ilanları Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde bulunuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın IŞİD’in Irak ve Suriye’de savaşan 4 önemli komutanı hakkında bilgi verenlere önerdiği toplam ödül 20 milyon dolar. Bakanlık başvuruların mektupla, e-postayla ya da telefonla yapılabileceğini bildiriyor.

Önceleri Irak’taki El Kaide örgütü üyesi olan Abdülrahman el Kaduli ile ilgili bilgi getirene verilecek ödül miktarı 7 milyon dolar. Ebu Muhammed el Adnani ve Tarkan Tayumurazoviç’in başlarına ise 5 milyon dolarlık ödül konulmuş. Tarık bin el Tahir el Felih el Avni el Harzi’nin nerede olduğu konusunda bilgi verenlere ise 3 milyon dolar teklif ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet İçin Ödül programı bir suikast listesi değil. Amacı teröristleri yakalamak ve adaletin önüne çıkarmak. Ancak Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Bill Roggio bu kişilerin nasıl ele geçirileceğinin belli olmadığını söylüyor.

Hedefteki kişilerin kolaylıkla ulaşılabilecekleri Batı ülkelerinde yaşamadıklarını hatırlatan uzman, bu kişilerin genelde girişi zor olan, cihatçıların kontrolundaki bölgelerde bulunduğunu, bu nedenle yerlerinin belirlenmesi durumunda bile yakalanmalarının zor olduğunu belirtiyor.

Roggio, Dışişleri Bakanlığı’nın ödül programının amacının, bu kişileri öldürmek olmasa da Amerikan İstihbarat Dairesi CIA ya da Özel Kuvvetler açısından bakıldığında bu listelerin bir suikast listesi olduğuna dikkati çekiyor.

Elde edilen bilgilerin bir şekilde Amerikan istihbarat kurumlarına ulaşacağını söyleyen uzman, bu nedenle Adalet İçin Ödül Programı’ndan elde edilen bilgilerin büyük olasılıkla terörist liderleri öldürmek için kullanılacağını söylüyor.

Dışişleri Bakanlığı, programın başladığı 1984 yılından buyana ABD’nin 80 kişiye 125 milyon dolar ödül verdiğini bildiriyor. Verilen bilgilerin eyleme geçirecek nitelikte olması gerekiyor. Yani ödül verilebilmesi için bilgilerin ya teröristlerin tutuklanmasını ya da belli bir terör saldırısının önlenmesini sağlaması şart.

Programın internetteki sayfasına göre bugüne kadar verilen en büyük ödül 30 milyon dolar. Bu da Uday ve Kusay Hüseyin’in yakalanmasını sağlayan bir kişiye ödenmiş. İki kardeş 2003’te Amerikan özel kuvvetleriyle girdikleri çatışmada öldürülmüştü.

World Policy Journal editörü David Andelman, Amerikan hükümetinin teröristleri yakalamak için her yöntemi kullanması gerektiğini söylüyor. Ancak Andelman bilgi elde etmek için para ödemenin doğru olduğundan emin değil. Andelman, IŞİD’le El Kaide’nin rakip olduğunu ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nı rakiplerini zayıflatmak için kullanabileceklerini belirtiyor. Andelman, Amerika’nın bir örgüte karşı diğer örgütle ortak hareket edip etmediğinin çok önemli bir soru olduğunu vurguluyor.

Ödül süreci önce Amerika’nın soruşturmayı sürdüren kurumunun araştırmalarıyla başlıyor. Kurum gelen bilgiyi değerlendirdikten sonra kişiyi aday gösteriyor. Son olarak Amerika Dışişleri Bakanı ödülü onaylıyor.

Andelman bu ödüllerin nasıl verildiğini de sorguluyor. Kişilerin bir Amerikan büyükelçiliğine girip çantalarına 100 dolarlık banknotları dolduramayacağını söyleyen Andelman, ayrıca bu paranın nasıl kullanılacağını da merak ettiğini söylüyor.

Birçok uzman programı terör saldırılarını önleyecek bir yöntem olarak görüyor. Ancak Roggio, Amerika terör ağlarını yok edecek genel bir strateji geliştirinceye kadar teröristleri teker teker tutuklamanın ya da öldürmenin çok etkili olmayacağını düşünüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG