Erişilebilirlik

ABD’nin IŞİD Operasyonunun Yankıları


Irak’ın kuzey ve kuzeybatısındaki gelişmeleri çok yakından izleyen Türkiye, aralarında Musul Başkonsolosu’nun da bulunduğu 49 Türk vatandaşının IŞİD’in elinde olması nedeniyle temkinli davranıyor

Amerika’nın Irak Şam İslam Devleti’ne yönelik hava harekatı ilk sonuçlarını 24 saat içinde verdi. Irak Genelkurmay Başkanı Babekr Zebari’nin ‘kısa süre içinde olumlu gelişmeler olacak’ açıklamasının üzerinden fazla bir süre geçmeden KDP ve PYD kaynakları IŞİD güçlerinin Mahmur ve Şengal (Sincar) ilçelerinden kayıplar vererek geri çekildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanı: ‘Türkiye hava harekatına destek vermedi’

Irak’ın kuzey ve kuzeybatısındaki gelişmeleri çok yakından izleyen Türkiye, aralarında Musul Başkonsolosu’nun da bulunduğu 49 Türk vatandaşının IŞİD’in elinde olması nedeniyle temkinli davranıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, gazetecilerin soruları üzerine, “Şu anda operasyona hiçbir desteğimiz yok. Amerika kendi imkanlarıyla, savaş gemisinden kalkan uçaklarıyla, kendi unsurlarına tehdit olarak gördüğü IŞİD mevzilerini bombalıyor. Bu ne zamana kadar devam ediyor ? ABD'nin Kuzey Irak’ta kendi unsurları var. Bu unsurlarına tehdit olmayacağı ana kadar devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı, 49 personelin IŞİD’in elinde olmasının getirdiği sorumluluk nedeniyle farklı bir tutum almalarının söz konusu olmadığını söyledi.

Mehmet Ali Şahin: ‘Irak’ta yaşananların birinci sorumlusu ABD yönetimleri’

İktidar partisinden hava operasyonuna muhalif sesler de yükseliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde adı başbakan adayları arasında geçen AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hava harekatı nedeniyle IŞİD’in elinde bulunan 49 konsolosluk görevlisinin sağlıklarından endişe ediyor.

Seçim bölgesi Karabük’te gazetecilere açıklama yapan Şahin, “ABD Saddam rejimini nükleer silah bulunduruyor diye suçladı, işgal etti, oraları karıştırdı ve gitti. Şimdi orayı havadan bombalayarak orayı düzelteceğini zannediyorsa böyle bir sonucu hiç kimse beklemiyor. Bütün bu yaşananların birinci derecede sorumlusu ABD yönetimleridir” dedi.

Bahçeli: ‘IŞİD yanı başımızda cehennem ateşini körüklüyor’

Hükümeti IŞİD’i Irak’ta Türkmenler’e yönelik gerçekleştirdiği katliamlara duyarsız kalmakla suçlayan Milliyetçi Harekat Partisi ise ABD’nin hava operasyonunu gecikmiş bir harekat olarak değerlendiriyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada herkesi IŞİD’e karşı birleşmeye çağırdı.

Bahçeli, “IŞİD terör örgütü çocuk, kadın, yaşlı ve kısaca masum dinlemeden katliam yapmaktadır. Çocukların başı kesilmektedir, kadınlara tecavüz edilmektedir, zannedersiniz yanı başımızda cehennem ateşi körüklenmektedir. Musul’u işgal eden caniler, Sincar ile Mahmur’a kadar uzanmış; Erbil’i tehdit etmeye başlamışlardı. Ortadoğu’daki kaosun mimarları, Türkmenler’e kör ve sağır halde dururken, birden bire havadan müdahale etmeyi akıllarına getirmiştir. IŞİD’in şiddet ve dehşeti kimi ve hangi inancı hedef alırsa alsın lanetlenmesi, gerekmektedir” dedi.

IŞİD liderinin ses kaydı

ABD operasyonun ardından Türkiye’deki internet sitelerinde IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen ses kaydı yayınlandı. Twitter’dan yayılan ses kaydında Bağdadi’nin “Bu mesajım Amerika'ya, Hristiyanlar’ın haç taşıyıcılarınadır. Beni dinleyin. Sizin adınıza savaşanlar size Irak ve Suriye'de hiçbir şey kazandırmayacak. Çok yakında kendinizi 'İslam'ın oğullarının' doğrudan karşısında bulacaksınız. Ki onlar sizinle savaşmak için kendilerini iyi hazırladılar” dediği belirtiliyor.

IŞİD saldırılarına ölen gazeteci Deniz Fırat’ın cenazesi Türkiye’de

PKK’nın silahlı kanadı HPG ile IŞİD arasında Mahmur’da yaşanan çatışmayı takip ederken yaşamını yitiren ANF muhabiri Deniz Fırat’ın cenazesi otopsi yapılmak üzere Diyarbakır’a getirildi. Fırat’ın otopsinin ardından yarın Van’da toprağa verilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG