Erişilebilirlik

ABD'nin Ham Petrol İhraç Açmazı


ABD'nin Ham Petrol İhraç Açmazı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

1973’te petrol ihraç eden Arap ülkeleri Amerika’ya satışı kestiğinde şöförler benzin almak için uzun sıralar oluşturmuştu.

Petrole erişim kaygısı ve artan fiyatlar Amerika’da ham petrol ihracını yasaklayan bir yasa çıkarılmasına neden olmuştu.

Amerika’nın petrol ithalatına bağımlı hale gelmesi nedeniyle yasanın fazla etkisi olmamıştı.

Ancak son yıllarda kullanılmaya başlanan hidrolik çatlatma yöntemleri Amerika içi üretimi arttırdı ve petrol ithalatına olan ihtiyacı azalttı.

Azalan talep küresel fiyatların düşmesine yolaçtı ve hidrolik çatlatma yapan şirketlere zarar verdi.

Petrol üreticileri ihracat yasağını kaldırmanın şirketlerine yarar sağlayacağını söylüyor. Chris Faulker Breitling Oil şirketinin yöneticisi.

Faulker, birçok şeyin değiştiğini, arz sıkıntısının kalmadığını, ama yasanın 1970'lere çekip geri bıraktığını belirtiyor.

Ancak Public Citizen isimli lobi kuruluşunun enerji programı direktörü Tyson Slocum, yasağın kaldırılmasının tüketiciye zarar vereceğini söylüyor.

Ancak petrol sektörü, aksine ihracatın fiyatları düşürebileceğini savunuyor.

Sektöre karşı mücadele veren kişiler ham petrol ihracatının daha fazla petrol çıkarılması anlamına gelebileceğini, bunun da çevreye zarar vereceğini söylüyor.

Tyson Slocum, “Sınırsız petrol ihracı hidrolik çatlatma çalışmalarını hızlandıracak. Bu da çevreye çok daha fazla zarar verecek.” şeklinde konuşuyor.

Ancak petrol sanayii, çevreyle ilgili kaygıların abartıldığını ve doğru yapılan çatlatmanın büyük zararlara yol açmadığını iddia ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG