Erişilebilirlik

ABD'nin Esat Rejimi'ne Kapıları Kapalı


ABD'nin Esat Rejimi'ne Kapıları Kapalı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Suriye ve Rusya, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun daha etkili olması için Devlet Başkanı Beşar Esat’ın da sürece dahil edilmesi gerektiği görüşünde. Ancak Obama yönetiminin Beşar Esat’la olan sorunlarını IŞİD’le mücadeleden ayrı tutmakta kararlı olduğunu bildiriyor

Suriye ve Rusya, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun daha etkili olması için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın da sürece dahil edilmesi gerektiği görüşünde. Ancak Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns, Obama yönetiminin Beşar Esat’la olan sorunlarını IŞİD’le mücadeleden ayrı tutmakta kararlı olduğunu bildiriyor.

Amerikalı yetkililer Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik hava saldırılarından önce zamanlama ya da hedef alınacak noktalar konusunda Şam hükümetine bilgi vermediklerini söylüyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Suriye’nin de koalisyona katılımının IŞİD’i durdurmayı kolaylaştıracağı görüşünde:

“Tüm dünyayı saran terör tehdidine karşı birlik olmanın zamanı gelmedi mi? IŞİD, El Nusra Cephesi ve El Kaide bağlantılı tüm örgütlerin sadece Irak ve Suriye sınırları içinde kalmayacağı, Avrupa ve Amerika dahil her yere yayılacağı gerçeğini kabul etmeliyiz.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’yi dışlamanın hem meşru olmadığını hem de işe yaramadığını kaydediyor:

“Suriyeli yetkilileri kendi sınırları içinde olan bitenin dışında tutmak uluslararası hukuku ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda terörle mücadele çabalarını da boşa çıkarır.”

Peki Beşar Esat niçin IŞİD’le mücadele sürecine dahil edilmiyor? Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye göre bunun nedeni, Esat’ın da sorunun bir parçası olması:

“Esat rejimi, kendi halkının üzerine varil bombaları atmaya devam ediyor. Ekmek alabilmek için kuyruklarda bekleyen kadın ve çocukların bombaların hedefi olduğu haberleri geliyor. Bizim IŞİD’le mücadeleye ve Suriye’nin askeri faaliyetlerine yaklaşımımız arasında farklılıklar var.”

Esat hükümetinin devrilmesi gerektiği konusunda kararlı olan koalisyon üyeleri Türkiye ve Suudi Arabistan ise IŞİD’e yönelik müdahalenin Esat güçlerinin omzundaki yükü hafifleteceği kaygısı taşıyor.

American Üniversitesi’nden Profesör Ekber Ahmet hava saldırıları devam ettikçe Suriye hükümetiyle işbirliği yapma olasılığının artacağı görüşünde:

“Top şimdi Başkan Obama’da. Kararı onun vermesi gerekiyor. IŞİD’e karşı birleşik cephe oluşturmak için Esat’la görüşmeye ya da Esat’ı da sürece katmaya hazır mı? Obama’nın birbirinden kötü iki seçeneği değerlendirip karar vermesi gerekiyor.”

Profesör Ahmet’e göre Esat eninde sonunda sürece dahil edilecek:

“Son derece gülünç bir durum. Ancak Ortadoğu’nun şu anda içinde bulunduğu karışık ortamı göz önünde bulundurursak Esat’la diyalog yoluna gidileceğini tahmin ediyorum.”

Koalisyon üyeleri, Türkiye-Suriye sınır boyu dahil hava saldırılarının sürdüğü bölgelerin Şam hükümetine bağlı olmadığını, bu nedenle Suriye güçleriyle işbirliğine gerek olmadığını ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG