Erişilebilirlik

ABD'nin Bitmeyen Sorunu: Göçmenlik


ABD'nin Bitmeyen Sorunu: Göçmenlik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Bundan bir yıl önce, Orta Amerika’dan gelen ve çoğunluğu aileleri tarafından tek başına gönderilen çocuk göçmenler konusu tüm Amerika’da ilgi odağıydı. Amerika Göçmenlik Dairesi, çok sayıda çocuk ve yetişkini gözaltına alırken, binlercesini de yasadışı göçe teşebbüsle ilgili mahkeme kararını beklerken Amerika’daki akrabalarının yanında kalması için serbest bıraktı. Bu göçmenler Amerika’da yasal statü mücadelesini sürdürse de zafer kazanmaları zor görünüyor.

Hergün onlarca kişi Nelson Reyes’in ofisine gelerek, iş bulmak, vergi formlarını doldurmak ve Amerika’da yasal olarak kalmalarına izin verecek bir vize almak için yardım istiyor.

Reyes, Latin Amerikalı göçmenlerin sık sık gittiği bir alışveriş merkezindeki Orta Amerika Kaynak Merkezi’nin kurucusu ve direktörü.

Reyes, “Üçüncü dünya ülkesinden yeni bir sisteme geliyorlar ve bu sistem hakkında hiçbir şey bilmiyorlar” diyor.

Reyes, müşterilerin aldıkları hizmet karşılığında ödeme yaptığını ancak ücretlerin hukuk bürolarından çok daha düşük olduğunu söylüyor: “Eğer buraya gelen bir kişi davasını mahkemeye taşımak isterse, kentteki avukatlar 4-5 bin dolar istiyor. Biz burada aynı işi 700-750 dolara yapıyoruz.”

Reyes avukat değil, ama o ve ekibi buraya gelenlere, avukat gerektirmeyen basit prosedürler konusunda yardımcı olabiliyor: “Davası beklemede olanlara, mahkemede şanslarını arttırmak için hangi belgeleri doldurmaları gerektiğini anlatıyoruz.”

Ancak mülteci statüsü bekleyen binlerce Orta Amerikalı ya sınırdışı edilmiş ya da edilmeyi bekliyor.

Sınırı geçmeye çalışan göçmen sayısının bu yıl geçen yıla göre yarıdan az olduğunu vurgulayan yetkililer bunu kısmen Meksika’nın yasadışı göç konusunda daha sıkı önlemler almasına bağlıyor.

Amerikalı yetkililer, 18 yaşın altındaki çocuklar ve çocuklu kadınlar için gözaltı merkezleri kurdu. Mahkemeyi, kendi ülkelerinde uyuşturucu mafyasının hedefinde olduklarına inandıramayan çok sayıda göçmense sınırdışı edildi.

Amerika’ya 1990’da El Salvador’dan gelen Nelson Reyes, göç sisteminin çoğu zaman acımasız olduğunu söylüyor: “Daha insacıl bir sisteme ihtiyacımız var çünkü burada sözkonusu olan çocuklar. Bugün onlara yaptığımız muamele gelecekte hayatlarını etkileyecek.”

Ülkelerindeki şiddet ve yoksulluktan kaçan bu sığınmacıların birçoğu şimdilik Amerika’da yaşasa da henüz rüyalarının peşinden koşma hakkına sahip değil.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG