Erişilebilirlik

ABD Musul İçin Topçu Üssü Açıyor


Amerika, Musul operasyonu çerçevesinde Irak ordusuna yardım amacıyla yeni geçici topçu üssü açmayı planlıyor.

Amerika Genelkurmay Başkanlığı Operasyonlar Direktör Yardımcısı Tuğamiral Andrew Lewis, bugün Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun için daha önce kurulmuş bir üssün tekrar devreye sokulabileceğini kaydetti.

Lewis, bir soru üzerine, en son geçen ay Mahmur’da bir topçu ateş noktası kurulduğunu kaydetti.

Amerika Genelkurmay Başkanlığı Operasyonlar Direktör Yardımcısı Tuğamiral Andrew Lewis, Pentagon’da gazetecilere verdiği brifingde, IŞİD’e karşı yürütülen savaşta şu anda ivmenin koalisyon güçlerine geçtiğini de söyledi, IŞİD’in bir yıl öncesine göre önemli oranda toprak kaybettiğini bildirdi. Lewis, Suriye’de toplamda 6 bin kilometrekarelik alanı IŞİD’in elinden geri aldıklarını belirtti.

ABD Musul İçin Topçu Üssü Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

IŞİD’in hem sahadaki hareket kabiliyetine hem de liderliği ve kaynaklarına önemli darbe vurduklarını belirten Lewis, IŞİD militanlarının artık sahada rahatça hareket edemediğini vurguladı: “IŞİD hala tehlikeli bir düşman, hala çok sayıda masum insanı tehlikeye atacak akıldışı eylemler sergileme yeteneğine sahip, ama örgüte karşı savaşın gidişatı doğru yönde ilerliyor,” dedi.

Bir soru üzerine, Suriye’den güçlerinin büyük kısmını çeken Ruslar’ın hala az da olsa askeri varlığının devam ettiğini ifade eden Lewis, ancak Palmira’nın doğusuna artık ilerlemediklerini gördüklerini aktardı. Lewis, Ruslar’ın Suriye’deki “çabalarının odağında bir düzelme” olduğunu ve faaliyetlerinin şu an itibariyle koalisyonun yürüttüğü operasyonlara bir sorun oluşturmadığını belirtti.

Türkiye-Suriye sınırının güvenliğini sağlama çabalarında ne aşamaya gelindiği şeklindeki bir soru üzerine Lewis, yabancı savaşçıların geçişinden duyulan kaygıyı yinelerken, sınırın güvenliği konusunda önemli ilerlemeler sağladıklarını söyledi.

Obama’nın gündemi IŞİD

Başkan Barack Obama dün Beyaz Saray’da Savunma Bakanı Ashton Carter, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, kuvvet komutanları ve diğer üst düzey askeri yetkilileri ağırladı. Toplantıya Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da katıldı.

Toplantının gündeminde IŞİD’le mücadele konusu öne çıktı, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar ve askeri faaliyetlerle hükümet birimleri arasındaki eşgüdüm çalışmaları gözden geçirildi. Obama görüşmede yaptığı açıklamada, IŞİD’in hem Suriye’de hem Irak’ta zemin kaybetmeye devam ettiğini söyledi. Koalisyon güçlerinin IŞİD’in merkezleri konumundaki Rakka ve Musul arasındaki ana yolu kestiğini, örgütün liderliği, finansal ağları ve altyapısını hedef almayı sürdürdüklerini belirtti, “IŞİD’i ezeceğiz” şeklinde sert bir ifade kullandı.

Obama, “Türkiye ve Belçika’da olanlardan gördük ki, IŞİD hala ciddi terör saldırıları düzenleme yeteneğine sahip,” dedi ve IŞİD’i yok etmenin şu anda birinci önceliği olduğunu bir kez daha vurguladı. IŞİD’in Rakka ve Musul gibi büyük kentleri elinde bulundurmasına artık hoşgörü gösteremeyeceklerini kaydetti. Obama, ancak bunun sadece askeri bir operasyon değil, aynı zamanda istihbarat ve diplomatik bir çaba gerektirdiğini belirtti.

Obama, “Bu zorlu bir savaş olmaya devam edecek ama IŞİD’in kaybedeceğinden kesinlikle eminim. Biz galip geleceğiz,” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG