Erişilebilirlik

ABD: ‘Muhalif Liderin Öldürülmesi Yapıcı Değil’


Amerika, Suriyeli muhalif bir liderin öldürülmesinin, ülkede 5 yıldır süren iç savaşı ve siyasi istikrasızlığı sona erdirmek amacıyla yürütülen görüşmeleri zora soktuğunu söyledi.

Ceyşul İslam grubunun lideri Zahran Aluş, geçtiğimiz Cuma günü Suriye hükümeti tarafından yapıldığı iddia edilen hava saldırılarında öldürüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Amerika’nın Ceyşul İslam grubunun Suriye’deki eylemleri hakkında bazı endişeleri bulunduğunu, ancak bu grubun muhalif grupların yaptığı konferansa katıldığını, siyasi süreci desteklediğini ve IŞİD’e karşı savaştığını söyledi.

Bu tür saldırıların yapıcı bir mesaj göndermediğini söyleyen Toner, yaptığı açıklamada, “Bu tür saldırıların bütün çabaları zora sokmayıp, bu zamana kadar elde edilen ilerlemeyi de geriye götürmeyeceğini” umduklarını söyledi.

Mark Toner, “Amerika, Birleşmiş Milletler’deki Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın 25 Ocak’ta barış görüşmeleri için toplantı yapılması çağrısını destekliyor,” dedi.

Son olayların muhalefet gruplarının siyasi geçiş sürecine katılma cesaretini kırmadığını umduğunu belirten Toner, siyasi çözüme götürecek bir anlaşma için bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

BM, 2015 yılında Suriye hükümeti ve isyancılar arasında yapılan barış görüşmelerinin iki turuna aracılık etti. Ancak bu görüşmelerde çok az bir ilerleme kaydedildi.

Suriye’de, Mart 2011’de barışçı protestoların başlamasından sonra çıkan çatışmalarda, 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Barışçı protestolar, IŞİD’in Suriye’nin doğu kesiminde geniş alanlar ele geçirdiği çok taraflı iç savaşa dönüştü.

Birleşmiş Milletler’e göre, savaş yüzünden 4 milyon 300 bin Suriyeli ülkeden kaçtı, 6 milyon 600 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı, 13 milyon 500 bin kişi de insani yardıma muhtaç duruma düştü.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG