Erişilebilirlik

ABD-Mısır Gerginliği Sona Eriyor


Demokrasi eylemcilerinin duruşması sırasında askeri yönetimi protesto eden Mısırlılar
Demokrasi eylemcilerinin duruşması sırasında askeri yönetimi protesto eden Mısırlılar

Mısır’da yargılanan Amerikalı demokrasi eylemcileri, seyahat yasağının kaldırılmasının ardından ülkeden ayrıldı.

Eylemcilerin serbest bırakılmasının Amerika ile Mısır arasında bir süredir tırmanan gerginliği sona erdirmesi bekleniyor.

Mısır resmi haber ajansı eylemcilerin bir Amerikan uçağıyla Kıbrıs’a uçtuklarını bildirdi. Uçakta sekiz Amerikalının yanısıra üç Sırp, iki Alman, bir Norveçli ve bir Filistinlinin bulunduğu haber veriliyor.

Obama yönetimi, her yıl 1,3 milyar dolar askeri yardım yaptığı Mısır ordusuna davanın geri alınması için ağır baskı yapıyordu.

Mahkeme Çarşamba günü ülkede izinsiz çalışmakla suçlanan Amerikalı demokrasi eylemcilerine seyahat yasağının kaldırıldığını açıkladı.

Yine aynı gün mahkeme demokrasi eylemcilerine yöneltilen suçu hafifleterek para cezasına çevirdi ve serbest bırakılmaları için adam başına 330 bin dolar kefalet şart koştu. Sivil toplum örgütleri elemanları için istenen kefaleti hemen ödedi.

Hepsi de sivil toplum örgütlerinde çalışan 43 kişi hakkında yasadışı siyasi faaliyetlerde bulundukları ve izinsiz bağış topladıkları gerekçesiyle yargılanıyordu.

Seyahat yasağı konduğunda Mısır’da bulunan 8 Amerikalı, tutuklanma korkusuyla Kahire’deki Amerikan Büyükelçiliğine sığınmıştı.

XS
SM
MD
LG