Erişilebilirlik

ABD Mısır’a Yardımı Askıya mı Alıyor?


Obama yönetiminin Mursi’nin devrilmesi ve darbe sonrası yaşananları değerlendirerek Mısır’a yapılan askeri yardımın asli olmayan bölümünü durdurmaya hazırlandığı bildiriliyor

Obama yönetiminin, Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesi ve darbe sonrasında Mursi yanlılarına uygulanan baskı nedeniyle bu ülkeye yapılan askeri yardımın asli olmayan bölümünü askıya alacağını açıklaması bekleniyor.

İsim vermeden batılı medya kuruluşlarına konuşan Amerikalı yetkililer, bu kararın Sina Yarımadası’ndaki terörle mücadele için ayrılan bütçeyi etkilemeyeceğini söyledi.
Ancak Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden askeri yardımın tümünün askıya alınacağı yolundaki haberleri yalanlayarak bu konudaki açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.

Başkan Barack Obama geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Mısır geçici hükümetinin kapsayıcı bir demokrasi yolunda tutarsız kararlar aldığını ve gelecekteki yardımların da Mısır'ın demokratikleşme yönünde atacağı adımlara bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Yetkililer ayrıca, Mısır’da demokratik yoldan seçilmiş bir hükümet göreve geldiği takdirde askeri yardımın tümünün yeniden verilebileceğini de bildiriyor..

Amerika halen Mısır’la ortak askeri tatbikatları iptal ederek, bazı savaş uçaklarının teslimini askıya almış bulunuyor..

Avrupa Birliği Ağustos ayında şiddet olaylarında kullanıldığı gerekçesiyle Mısır'a silah satışını durdurmuştu.

Mısır ordusu Temmuz ayında Devlet Başkanı Muhammed Mursi’yi devirerek, gelecek yıl yeni seçimler yapılana kadar yönetimi geçici hükümete devretti. O günden bu yana Mursi destekçileri ve karşıtları arasında çıkan olaylarda çoğunluğu İslamcılardan oluşan en az 1000 kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG