Erişilebilirlik

ABD Mısır'a F-16'ların Teslimini Erteledi


Mısır’daki siyasi karışıklık, Amerika’nın bu ülkeye yaptığı yardımları da etkilemeye başladı.

Pentagon, Mısır’a F-16 savaş uçaklarını göndermeyi ertelediğini açıkladı. Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, kararın Mısır’daki mevcut durumla bağlantılı olduğunu açıkladı. Little, “Şu anda F-16’ları teslim etmeyi uygun bulmuyoruz, ama Mısır ve Amerika arasındaki savunma ilişkilerine bağlıyız. Bu ilişkiler Mısır’la daha kapsamlı stratejik ortalıklığımızın ve bölgesel istikrarın temelidir” diye konuştu.

Önde gelen bazı Amerikalı Kongre üyeleri, Mısır’da ordunun demokratik seçimle işbaşına gelmiş bir cumhurbaşkanını devirmesinden dolayı Kahire’ye yapılan askeri yardımın askıya alınması çağrısında bulunuyordu.

Obama yönetimi şu ana kadar Mısır’daki askeri müdahaleyi darbe diye tanımlamayı reddetti. Amerikan yasaları, seçimle işbaşına gelen liderlerin askeri darbeyle devrilmesi durumunda bu ülkelere askeri yardımların kesilmesini öngörüyor.

Washington her yıl Mısır’a 1 milyar 300 milyon dolar askeri yardım yapıyor. Beyaz Saray yetkilileri de bu yardımların kesilmesinin, Washington’un çıkarlarına hizmet etmeyeceğini savunuyor.

Amerika’nın Sesi’ne özel demeç veren eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft da, Mısır’a yapılan askeri yardımın bu ülkenin 1979’da İsrail’le yaptığı barış anlaşmasını güvenceye almak amacıyla sürdürüldüğünü söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG