Erişilebilirlik

ABD Mısır'daki Hak İhlallerinden Rahatsız


ABD Mısır'daki Hak İhlallerinden Rahatsız
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Kahire bir yandan Hamas ve İsrail arasında kalıcı barış için çabalarken Amerikalı yetkililer, Mısırlı liderlere kendi halkının ihtiyaçları ile ilgilenmesi çağrısında bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry de yetkililerle IŞİD'in yanısıra bu konuyu ele aldı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen haftasonu Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi ile İsrail-Filistin sorunuyla IŞİD’le mücadele stratejisini görüştü. Ancak ziyareti izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Stearns, görüşmelerde Mısır’daki sivil topluma yönelik kısıtlamalar ve demokrasiye geçiş konusundaki kaygıların da ele alındığını belirtiyor.

Mısır’da mitinglere karşı alınan yasalar gereği, yetkililer, 10 ya da daha fazla kişinin biraraya gelmesini yasaklayabiliyor. Amerika bu yasa ve benzer uygulamalar yüzünden Mısır’a mali yardımları hala askıya almış durumda. Bu yasa yüzünden aralarında Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı da dahil, çok sayıda muhalefet üyesi ve gazeteci hapiste.

Geçen haftasonu Kahire’ye giden Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, sivil toplum üzerindeki bu tür baskıların görüşme gündemi içinde olduğunu bildirdi:

“Mısır Dışişleri Bakanı’yla ben, her zaman yaptığımız gibi, aktif bir sivil toplum, özgür basın ve hukuk devleti konularını görüştük. Tüm yurttaşlarının söz hakkına sahip olması ve toplumsal başarıda pay sahibi olması durumunda Mısır’ın daha güçlü bir toplum olacağından kuşku yok.”

Eski Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sissi, geçen yıl düzenlediği darbeyle, Mısır’ın seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanını devirdi. Geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarında konuşan Sissi, reform sözü verdi:

“Amacımız yeni bir Mısır inşa etmek. Hakları ve özgürlükleri temsil eden, yükümlülüklerini yerine getiren, dışlanma ya da ayrımcılığa maruz kalmadan yurttaşlarının birlikte yaşamalarını sağlayan bir devlet. Hukuk devletine saygı duyan, düşünce özgürlüğünü güvence altına alan bir devlet.”

Ancak American Üniversitesi profesörlerinden Ekber Ahmet gibi uzmanlar, Sissi’nin bu reformlar konusunda ciddi olduğunu kanıtlaması gerektiği görüşünde:

“General Sissi yakın gelecekte güven kazanmak istiyorsa, aklıselim ve hassasiyetleri anlayabilen bir lider haline gelmesi gerek. Aksi takdirde askeri diktatörlerin sonunu getiren Arap Baharı döneminde ortaya yeni bir askeri diktatör olarak çıktığını asla unutturamaz.”

Devrik iktidarın temsilcileri olan Müslüman Kardeşler üyeleriyle Sissi yönetimine muhalif kişiler hala hapiste.

İnsan hakları avukatı ve eski cumhurbaşkanı adayı Halit Ali, Sissi’nin yasaları istismar ettiğini savunuyor:

“Bazı insanlar Sissi’ye destek için sokaklara döküldü. Diğerleri onu protesto etmek için... Sissi’ye destek veren göstericiler polisin koruması altındaydı ve kimse onlara dokunmadı. Ama Sissi’yi protesto edenler tutuklandı.”

Mısır, İsrail-Filistin sorununun çözümünde ­ve IŞİD militanlarına karşı savaşın önemli bir parçası. Ancak İnsan Hakları İzleme örgütünden Sarah Margon’a göre, Mısır’ın bu jeostratejik önemi, Washington’un özgürlükler konusundaki baskısını yumuşatmamalı:

“Sonuçta, insan hakları, ifade, toplanma, dernek kurma gibi temel özgürlükler, bunların hepsi ulusal güvenliğe bağlı. Eğer kısa vadeye odaklanırsanız, büyük olasılıkla uzun vade barış geleceğinizi de gölgelersiniz.”

Kahire bir yandan Hamas ve İsrail arasında kalıcı barış için çabalasa da, Amerikalı yetkililer, Mısırlı liderlere kendi halkının gereksinimleriyle de ilgilenmesi çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG