Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankası Faizleri Yükseltti


Amerika Merkez Bankası yetkilileri başkent Washington’daki toplantıdan sonra, faiz oranlarıyla ilgili kararı açıkladı. Piyasalar tarafından merakla beklenen karar uyarınca Merkez Bankası faiz oranlarını 25 puan arttırma kararı aldı. Böylece faiz oranları 0.75’ten 1’yükselmiş oldu. FED ayrıca, 2017 yılı boyunca iki kez daha faiz arttırımına gidileceğini bildirdi.

Merkez Bankası’nın faiz arttırımı kararı bir süredir bekleniyordu. Böylece geçen yıl Aralık ayından bu yana Merkez Bankası ikinci kez faiz oranlarında artışa gitmiş oldu. Uzmanlar önümüzdeki döneme ilişkin de faiz oranlarındaki artışın devam edeceği yorumu yapıyorlar. Amerikan Merkez Bankası’nın bu artışla birlikte bu yıl içinde faiz oranlarını beklenenden daha süratle arttıracağı tahmin ediliyor.

Faiz oranlarının yükseltilmesi Amerika’da vatandaşları doğrudan etkileyecek. Yeni artışın kredi kartı faizleri, ev ve otomobil kredileri ile tüketici kredilerine yansıması bekleniyor. Ancak özellikle ev kredilerinde çok yüksek bir artış olmayacağına dikkat çekiliyor.

Yükselen faiz oranları dünya piyasalarındaki Amerikan dolarının yeniden Amerika’ya çekilmesi anlamına geleceği için doların özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olabiliyor.

Başkan Donald Trump 2019 yılına kadar Amerika ekonomisinde yüzde 4’lük bir büyüme öngörüyor. Buna karşın FED aynı dönem için büyüme hedefini yüzde iki olarak açıklamıştı. Dolayısıyla bu iki hedef farkının FED’in önümüzdeki dönemdeki faiz politikalarına nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG