Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankası Başkanından Kongre'ye 'Borçlanma' Uyarısı


Ben Bernanke
Ben Bernanke

Amerika Merkez Bankası Başkanı, Kongre’den hükümetin borçlarında temerrüde düşmesine engel olmasını istedi ve borçların ödenmesinde kısa süre yaşanacak gecikmenin bile, tüm dünyadaki mali piyasalarda sert etkiler yaratacağını söyledi.

Ben Bernanke, Amerika’nın borçlanma tavanının yükseltilmesi tartışmalarının Kongre’de pazarlık kozu olarak kullanılmaması uyarısında bulundu. Cumhuriyetçi Parti, federal hükümeti harcamalarını kesmeye zorlamak amacıyla Kongre’de borçlanma tavanının yükseltilmesine engel oluyor.

Mevcut 14 trilyon 300 milyar dolarlık borçlanma tavanına geçen ay ulaşılmıştı. Hükümet olağanüstü yetkilerini kullanarak borçların 2 Ağustos’a kadar ödenmesini sağlamış bulunuyor.

Ancak Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri hükümeti sert bütçe kesintilerine zorlama konusunda ısrarcı davranıyor.

Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, bütçe açığının düşürülmesinin önemli uzun vade hedeflerinden biri olduğunu söyledi. Bernanke bununla birlikte, Amerika’nın kredi düzeyini koruması için Kongre’nin hükümetin borçlanmasını engellememesi gerektiğini kaydetti. Merkez Bankası başkanı bunun Dolar’ın küresel piyasadaki önemini de zedeleyeceğini, faiz oranlarını yükselteceğini, bu durumun da borç ödemelerini daha da zor hale getireceğini belirtti.

Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili üyeler, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın başkanlığında bir araya gelerek, Cumhuriyetçilerin istediği kesintiler konusunda pazarlıklarını sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG