Erişilebilirlik

ABD'li Müslüman Askere İdam Cezası Verildi


Nidal Hasan
Nidal Hasan
Teksas eyaletinde dört yıl önce bir askeri üste 13 silah arkadaşını vurarak öldüren Müslüman asker idam cezasına çarptırıldı.

13 subaydan oluşan askeri jüri, iki hafta süren duruşma sürecinin ardından Tabip Binbaşı Nidal Hasan’ın cezasını karara bağladı. Jüri geçen Cuma Nidal Hasan’ı suçlu bulmuştu.

Amerikan ordusunda psikiyatr olarak görev yapan Nidal Hasan kendi savunmasını yaparken verdiği ifadede, Irak ve Afganistan savaşlarının ardından “taraf değiştirmeye” karar verdiğini söylemişti.

Nidal Hasan’ın silahlı saldırı düzenlediği Fort Hood askeri üssünde Afganistan ve Irak cephesine gönderilecek askerler yetiştiriliyordu. Ürdünlü göçmen bir ailenin oğlu olan sanık, saldırıya karar verme gerekçesi olarak bu askerlerin Müslüman ülkelerde savaşmaya gönderilmesini göstermişti.

Askeri mahkemede yargılanan Nidal Hasan için savcı da idam cezası istiyordu.

Nidal Hasan, 2009 yılında Fort Hood üssünde 13 kişiyi öldürdüğü gibi 30 kişiyi de silahla yaralamış, görevli inzibatın ateş açması sonucu durdurulabilmişti.

Suçlamaların hiçbirine ve idam cezasına itiraz etmeyen 42 yaşındaki sanığın, “şehadet psikolojisiyle” hareket ettiğine inanılıyor.

Texas eyaleti yasalarına göre Nidal Hasan’ın idamının zehirli iğneyle infaz edilmesi bekleniyor. Ancak infazdan önce Hasan’ı uzun sürecek bir cezaevi süreci bekleyebilir. Ayrıca cezanın infaz edilebilmesi için Başkan tarafından da onaylanması gerekiyor.

Amerikan silahlı kuvvetlerinde idam cezası çok seyrek veriliyor. En son 1961 yılında bir Amerikalı asker idam edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG