Erişilebilirlik

ABD'li Uzmanlardan Türkiye Araştırması


ABD'li Düşünce Kuruluşundan Türkiye Araştırması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

ABD'li D

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), 504 kişinin katıldığı bir Türkiye anketi yaptı. John Schaus, darbe girişiminden hemen önce yaptıkları anketin en çarpıcı sonucunu şöyle açıkladı:

“Türkiye’den çıkan sonuçlar bayağı net. Ankete katılanların yüzde 60’ı, Türkiye’ye yönelik en büyük tehdidin siyasi ve sosyal kutuplaşmaya yol açacak bir olay olacağını söyledi.”

Scott Aughenbaugh, başarısız darbe girişiminin, Türk toplumunun nasıl etkilediğini şöyle açıkladı: “Amerikan halkı, 11 Eylül saldırları sonrası, en büyük tehlike olarak gördüğü teröre karşı kenetlenmişti. Türkiye’de de buna benzer bir olay meydana geldi. Halk sokaklara çıkarak darbenin başarıya ulaşmasını önledi ve Türkiye’nin bu darbe girişiminden kurtuluşunu kutladı.”

Devletin değişik kademelerinde çalışan onbinlerce memur işten çıkarıldı ve tutuklandı. Hükümet, bu operasyonlara devam ederse ülkenin geleceği nasıl etkilenir?

Scott, bu soruya cevaben, “Bu kadar çok sayıda kişiyi bu kadar kısa zamanda görevden uzaklaştırmak, sadece herhangi bir ekonomi veya bir ülkede değil, bütün bir bölgede ve hatta küresel anlamda sorun yaratır. Bu kadar çok öğretmen, asker ve subayla devlet memurunun görevden uzaklaştırılmasının, hükümet ve devletin işleyişini sekteye uğratmasından kaygılıyım. Anketimiz de, Türk halkının eğitim konusunda çok kaygılı olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin eğitim kalitesini arttırmak için şimdiye kadar atılan atılımlarda gerileme görülebilir” şeklinde konuştu.

Uzmanlar, PKK veya IŞİD gibi terör örgütlerinin, yaşanan bu karmaşadan yararlanarak Türkiye’de daha fazla terör saldırısı düzenleme ihtimalinden de kaygı duyuyor.

John Schaus, “Türkiye için risk arttı. Yönetimin veya hükümetin zayıf kaldığı her durumda kırılganlık başlar. Halkın büyük bölümünün Türk hükümetine ve demokrasiye bu denli destek vermesi ve darbeye karşı olduğunu göstermesi, halk arasına nifak sokmak isteyen teröristlerin elini zayıflatır. Çünkü teröristlerin en büyük hedefi, halkı bölerek devlete verdiği desteği zayıflatmaktır. Bu nedenle bu kırılganlıkta bile teröristlerin faaliyetlerini arttıracağını sanmıyorum.”

Scott Aughenbaugh ise, “Türkiye’nin bulunduğu bölge de çok güvenli değil. Türkiye’nin Suriye ve Irak’la sınırı var. Komşusu İran ve Karadeniz ülkeleri de çok istikrarlı değil. Jeopolitik olarak Türkiye küresel güvenlik için çok önemli” şeklinde konuştu.

"Türkiye’nin NATO ittifakı içindeki geleceğini nasıl görüyorsunuz" sorusuna uzmanlar benzer yanıtlar verdi:

John Schaus, “Türkiye NATO’nun çok önemli bir müttefiki ve bunun kısa sürede değişeceğini sanmıyorum. Ortadoğu ve Avrupa arasında bir köprü olan, Rusya ve İran’la komşu Türkiye, NATO için çok önemli bir konumda” şeklinde konuşurken, Scott Aughenbaugh da “NATO’nun, o bölgede bir köprü görevi üstlenen istikrarlı bir müttefike ihtiyacı var. Bu nedenle Amerika ve müttefikleri, Türkiye’yi NATO’dan çıkarmaktansa, Türk müttefiklerine yaşadıkları sorunları çözmeleri için yardım etmeye çalışacaklardır. Ancak Türkiye’nin de hangi yöne gitmek istediğinden emin olması gerekiyor,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG