Erişilebilirlik

ABD Kuzey Kore'ye Yaptırımları Destekliyor


Amerika Başkanı Barack Obama Amerika’nın Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki savaş gemisi gerginliğinde Seul Yönetimi’ne tam destek verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray’dan yayınlanan açıklamada, Obama’nın, birkaç üst düzey askeri yetkiliye Güney Koreli komutanlarla, Kuzey Kore’nin gelecekteki saldırgan tutumlarına karşı hazırlıklı olabilmeleri için işbirliği içinde çalışma emir verdiği belirtildi.

Bu arada Pekin’de görüşmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da durumu “hayli tehlikeli” bulduğunu söyledi. Çin ve diğer bazı ülkelerle Kuzey Kore’nin tutumu hakkında görüştüğünü söyleyen Clinton, Çarşamba günü de Seul’de yetkililerle konuyu ele alacağını belirtti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı daha önce Kuzey Kore’nin, Güney’e ait bir savaş gemisini batırmasının bedelini ödeyeceğini açıklamıştı. Televizyonda halka hitap eden Lee Myung-bak, Kuzey Kore’ye yaptırım uygulaması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvuracaklarını bildirdi. Lee, Kuzey Kore’ye ait ticari gemilerin Güney Kore karasularına girmesini yasaklarken, bu ülkeyle ortak endüstri parkı projesi dışında her türlü ticaretin askıya alınacağını belirtti.

Olayı “askeri tahrik” olarak tanımlayan Güney Kore, 1953’de Kore Savaşı’nı sona erdiren ateşkesin ihlal edildiğini savunuyor. Kuzey Kore ise suçlamayı reddediyor, olayı kendisinin soruşturacağını bildiriyor.
Uluslararası toplum üyelerinin çoğu Kuzey Kore’yi kınadı. Bununla birlikte Güvenlik Konseyi’nin alacağı tavır henüz netlik kazanmadı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çin’in başkenti Pekin’de yaptığı açıklamada Washington ve Seul’un durumu yakından izlediklerini ve sürekli görüşalışverişinde bulunduklarını belirtti. Beyaz Saray’ın açıklamasıyla benzer doğrultuda konuşan Clinton, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee’nin aldığı önlemleri “basiretli ve tamamen uygun” olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Lee, Kuzey Kore ile ticari ilişkilerini dondurduğunu ve Kuzey Kore gemilerinin karasularına girmesini yasakladığını açıklamıştı. Lee, Pyonyang hükümetine yeni yaptırımlar uygulanması için konuyu Güvenlik Konseyine götüreceğini de bildirmişti.

Clinton, Amerika’nın bu adımları kuvvetle desteklediğini söyledi.Dışişleri Bakanı Clinton, herşeyden önce Cumhurbaşkanı Lee’nin Kuzey Kore’ye bu tür saldırgan eylemlerin sorumluluğunu kabul etmesi, savaş yanlısı ve tehdit edici tutumundan vazgeçmesi yolunda yaptığı çağrıyı desteklediklerini belirtti. Clinton, ayrıca Güney Kore’nin savunmasına verdikleri desteğin kesin olduğunu ve Başkan Obama’nın Amerikalı komutanlara Koreli meslekdaşlarıyla yeni saldırıları caydırma ve hazırlıklı olma konusunda yakın işbirliği yapmaları emri verdiğini söyledi.

Clinton, Amerika ve Güney Kore’nin bölgede ortak askeri güçlerini arttırma yollarını araştıracaklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanı, Kuzey Kore’nin yeniden terörizmi destekleyen devletler listesinie alınıp alınmayacağı sorusuna ise Amerika’nın “gerekli gördüğü yasayı uygulayacağı” yanıtını verdi.Clinton, kanıtlar böyle bir adımı gerektirirse Dışişleri Bakanlığı’nın harekete geçeceğini söyledi.

Çin, Güney Kore’ye yönelik saldırıya karşılık vermekte yavaş davrandığı ve Kuzey Kore’yi resmen suçlamadığı için eleştiriliyor.

Clinton, Çin hükümetiyle bu konuda yoğun danışmalarda bulunduğunu söyledi ancak görüşmelerin ayrıntılarını açıklamadı.

Amerika Dışişleri Bakanı durumun ciddiyetini kavradığını ve Güney Kore’nin tepkisini anladığını belirtmekle yetindi. Clinton, durumun son derece hassas olduğunu ve Amerika’nın kışkırtma ve savaşa yolaçacak bir tırmanmadan kaçınmak için büyük çaba harcadığını sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG