Erişilebilirlik

ABD Kuzey Kore'nin Füze Menzili İçinde


Uzaya uydu götürdükten sonra düşen Kuzey Kore füzesinin Güney Kore donanması tarafından bulunan parçaları
Uzaya uydu götürdükten sonra düşen Kuzey Kore füzesinin Güney Kore donanması tarafından bulunan parçaları
Güney Kore, Kuzey Kore’nin bu ay fırlattığı füzeden düşen parçaların Pyonyang’ın önemli ölçüde ileri balistik füze teknolojisine sahip olduğunu gösterdiğini bildiriyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri, komşusu Kuzey Kore’nin menzili 10 bin kilometreden fazla ve 500 ile 600 kilo ağırlığında savaş başlığı taşıyabilecek bir füze geliştirdiğini açıkladı. Yetkililer Kuzey Kore’nin denediği füzenin Amerika’nın Batı kıyılarına ulaşabilecek menzile sahip olduğunu söyledi.
Ancak Güney Koreli yetkililer Kuzey Kore’nin bir füzeye nükleer savaş başlığı takma teknolojisine sahip olmadığını vurguladı.

Kuzey Kore 12 Aralık’ta fırlattığı füzenin uzaya meteroloji uydusu yerleştirmeyi amaçladığını, askeri bir hedefi olmadığını savunuyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un Cuma günü Pyonyang’da roket bilim adamlarını katıldığı bir yemekli toplantıda yaptığı konuşmada daha ileri teknikte füze geliştirmeleri çağırısında bulundu.

Füze denemesinin zamanlaması birçok gözlemci ve Batılı diplomatı şaşırttı. Çünkü daha bir gün önce Kuzey Kore füzeyi teknik güçlükler nedeniyle sökmeye başladığını bildirmişti.

Amerika, Güney Kore, Japonya ve diğer hükümetler füze denemesini kınamış, bunun BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini açıklamıştı.
Ancak Kuzey Kore lideri füze denemesini görülmemiş bir başarı olarak niteleyerek övmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG