Erişilebilirlik

ABD’den Peşmergeye Marshall Yardımı mı?


ABD’den Peşmergeye Marshall Yardımı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Iraklı Kürt yetkililer, Amerika’nın Peşmerge güçlerine vermeyi planladığı mali ve askeri yardımın bölgede IŞİD’e karşı operasyonları güçlendirmesini umuyor.

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter pazartesi günü, ABD’nin IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyi arttırmak için Iraklı Kürt güçlerine 410 milyon ABD doları yardım yapacağını bildirdi.

Carter, ABD’nin Kürt güçlerine yapacağı bu yardımı, Iraklı yetkililerle görüşme yapmak üzere Bağdat’a yaptığı ziyaret sırasında açıkladı. ABD Kürt güçlerine ayrıca 8 Apache helikopter ve 200 asker gönderecek. Takviye Amerikan askerleri Musul’u geri alacak Irak ve Kürt güçlerini eğitecek.

Peşmerge ordusu komutanı Korgeneral Jabar Yavar Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Amerikan yardımının yalnızca IŞİD’le mücadelede kullanılacağını açıkladı.

Petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle ekonomik sıkıntı çeken Kürt Bölgesel Yönetimi, kuzey Irak’ta IŞİD’e karşı mücadele veren kendi güçlerine yeterli gıda ve askeri malzeme sağlayamıyor. KBY ayrıca, merkezi Irak hükümetiyle bütçe anlaşmazlığı yaşıyor.

Yavar Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, ABD hükümetinin Kürtler’in yaşadığı zorlukların bilincinde olduğunu ve ABD desteğinin ‘hayati’ önem taşıdığını söyledi.

Kürt yetkililer, ABD yardımının genellikle Kürt milislerinin maaşlarının ödenmesi ve askeri teçhizatın tedariki için kullanılacağını söyledi.

Ancak Kürt siyaset uzmanı Jabar Kadir, “Bu parayı kullanmayı sağlayacak bir mekanizmanın olması gerekli” diyor.

Kadir’e göre, Kürt güçlerinin IŞİD’i yenilgiye uğratabilmeleri için ekonomik istikrara ihtiyacı var.

Irak hükümeti geçtiğimiz ay, Musul operasyonunun başladığını ancak kenti IŞİD’den geri alabilmelerinin aylar sürebileceğini açıkladı.

“Kürt güçleri Musul’u geri almak için hazır bekliyor” diyen Yavar’a göre, “Irak güçlerinin de tamamen hazır olması ve Musul operasyonuna kesin kararlılıkla katılmaları gerekiyor”.

Geçtiğimiz hafta bir Kürt heyeti Washington’u ziyaret etmiş ve ABD’den daha fazla yardım talebinde bulunmuştu.

ABD’yi ziyaret eden Kürt heyetinin başkanı KBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Amerika’nın Sesi’ne Washington temasları hakkında bilgi verdi ve yüzleştikleri ekonomik zorluğun çok ciddi olduğunu Amerikan tarafına ilettiklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG