Erişilebilirlik

ABD Kongresi Trump’ın Yaptırım Yetkisini Sınırlamak İstiyor


ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat bazı Kongre üyeleri, Trump yönetiminin Rusya’ya yönelik yaptırımları Kongre’nin onayı olmaksızın kaldırmasını önleyen bir yasa tasarısını, Temsilciler Meclisi’ne sundu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun kıdemli üyesi Adam Schiff, tasarıya ilişkin basın toplantısında gazetecilere Flynn’in Rusya’nın Washington Büyükelçisi’yle yaptırımlar üzerine gizli görüşmesinin ortaya çıkmasının bu tasarıyı daha da önemli kıldığını söyledi.

Schiff bu sözleriyle, Başkan Donald Trump görevi resmen devralmadan önce Rus Büyükelçiyle görüştüğünün, kamuoyu tarafından öğrenilmesinin ardından, baskılar sonucu, Pazartesi günü istifa eden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e atıfta bulundu.

Flynn’ın görüşmesine müsamaha gösterilmesine ya da kendi inisiyatifiyle görüşmüş olduğuna dair iki olasılığa değinen Schiff, her iki senaryoda da, Başkan’ın, Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılmasında sınırsız yetkisi olmaması gerektiğini söyledi.

Schiff, Komisyonunun Rusya’nın seçimlere müdahalesine yönelik geniş çaplı soruşturmanın bir parçası olarak Flynn’in Msokova ile temasına yönelik soruşturmayı görüşmek üzere İstihbarat Komisyonu Başkanı Devin Nunes ile Çarşamba günü biraraya geleceğini söyledi. Nunes da Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada soruşturma kapsamında Flynn’ın Rusya ile bağının değil Flynn’ın telefon görüşmesine ilişkin bilginin basına sızdırılmasıyla ilgilendiğini kaydetti.

Schiff, “Eğer bu konu titizlikle incelenecekse Flynn’e bakmalıyız, metinlere bakmalıyız ve Flynn’i tanık olarak dinlemeliyiz,” dedi.

Temsilciler Meclisi Demokrat Grup Başkanı Steny Hoyer yasanın hiç karşı oy almadan geçmesini sağlayacak desteğe sahip olduğuna inandığını söyledi.

Hoyer, ‘‘Her Amerikalı, her Cumhuriyetçi, her Demokrat, Rusya ve uluslararası yasaları ihlalleri konusunda endişeli’’ diyen Hoyer, “Bu ulusal güvenlik için ciddi bir mesele,’’ dedi.

Hoyer, Kongre’nin Trump yönetiminin Rusya yaklaşımını gözden geçirmesi gerekliliğine kanıt olarak Trump’ın Çarşamba günü erken saatlerde attığı tweet’e de işaret etti.

Hoyer, “Rusya’nın, Kırım’ı yasadışı ilhakı nedeniyle Putin’i değil Obama’yı suçlayabilen tek kişi Donald Trump olabilir’’ diye konuştu.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyeleri Adam Kinzinger, Tom Rooney ve Mike Turner’ın hazırladığı yasa tasarısı, partilerüstü bir desteğe sahip.

Senato Demokrat Parti Olağanüstü Kurul Toplantısının ardından, Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Senatör Charles Schumer, Rusya ile ilgili kaygıların küçümsenemeyeceğini söyledi.

“Güvenliğimiz tehlikede’’ diye uyarıda bulunan Schumer, “Bu parti kavgası zamanı değil. Tam aksine hukukun üstünlüğünün, kuvvetler ayrılığının ve Amerikan halkının güvenliğinin korunması için her iki partinin biraraya gelme zamanı” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG