Erişilebilirlik

ABD Kongresi Resmen Cumhuriyetçiler'in


Temsilciler Meclisi üyeleri yemin ederken
Temsilciler Meclisi üyeleri yemin ederken

Temsilciler Meclisi ve Senato iki yıllık yeni yasama dönemine başlarken Cumhuriyetçiler'in Obama'nın göçmenlik gibi yürütme yetkisini kullanarak çıkardığı bazı kararnameleri geri çektirmeye çalışmaları bekleniyor

Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçilerin kontroluna geçtiği Amerikan Kongresi yeniden açıldı. Yeni iki yasama yılında muhafazakarların Başkan Obama’nın yürütme yetmisini kullanarak aldığı bazı kararları geri çekmek için çalışmaları bekleniyor.

Cumhuriyetçi parti, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan ara seçimlerde ülke genelindeki oyların çoğunluğunu alarakSenato ve Temsilciler Meclisi’nin kontrolunu eline geçirdi. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler, 246 sandalyeyi alırken, 100 üyeli Senato’da ise 54 sandalye Cumhuriyetçilerin elinde bulunuyor.

Önümüzdeki iki yasama yılında Senato çoğunluk lideri olacak olan Mitch McConnel CNN televizyonuna verdiği demeçte, yeni Senato’nun yapacağı ilk işin Keystone Petrol Boru Hattını onaylamak olacağını açıkladı.

Destekçileri projenin yeni iş alanları açacağını ve Amerika’nın enerji ihtiyacını giderip dışa bağımlılığını azaltacağını söylüyor. Karşı grup olan Demokratlar ise, boru hattı projesinin çevreye büyük zararları olacağını ve ekonomiye beklenildiği kadar da yeni iş getirmeyeceğini savunuyor.

Hem Senato hem de Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler Başkan Obama’nın sağlık reformunu geri çekmek, yasadışı bazıgöçmenlere haklar tanıyan başkanlık kararnamesini engellemek istiyor.

Başkan Obama ise, Cumhuriyetçilerin masasına koyacağı herhangi bir yasa önerisini beğenmediği takdirde imzalamayacağını açıkladı. Her ne kadar Cumhuriyetçiler Meclis ve Senato’yu ellerine geçirmiş olsalar da, Başkan’ın veto edeceği bir yasa önerisini tekrar geçirebilecek çoğunlukları bulunmuyor.

Başkan ayrıca, yeni yasama yılında yeni Kongre üyeleriyle çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtirken, vergi reformu veya uluslararası ticaret konuları gibi birçok konuda da uzlaşabilecekleri noktalar bulabileceklerinden emin olduğunu bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG