Erişilebilirlik

ABD Kongresi İran'la Anlaşmaya Karşı


ABD Kongresi İran'la Anlaşmaya Karşı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Amerika’da her iki partiden artan sayıda Kongre üyesi İran’la varılacak nihai nükleer anlaşmanın oya sunulması gerektiğini söylüyor. Bu konudaki bir tasarının önümüzdeki hafta oya sunulması ve büyük olasılıkla da onaylanması bekleniyor

Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker’a göre İran’la nükleer anlaşma Kongre için sessiz kalamayacağı kadar önemli bir konu.

Corker, önümüzdeki aylarda birçok ayrıntının belirlenmesi için çalışılacağını ve bu nedenle Amerikan halkı adına kongrenin bir rolü olması gerektiğini söylüyor.

Senatör Corker İran’a uygulanan yaptırımları kaldırma kararının 60 gün dondurulmasını ve Kongre üyelerine nihai anlaşmayı onaylama ya da redetmeleriiçin zaman verilmesini istiyor.

Beyaz Saray veto tehdidinde bulunuyor.

Josh Earnest, “Kongrenin Haziran öncesi oylamaya giderek görüşmelere müdahele etmemesi gerekiyor. Başkanın otoritesini zedeleyecek siyasi bir girişime karşıyız.” şeklinde konuşuyor.

Ancak bazı Demokratlar anlaşma için oylama yapılması gerektiği konusunda Cumhuriyetçiler’e katılıyor.

Senato’nun yeni Demokrat grup lideri olması beklenen Charles Schumer bunlardan biri.

Eğer yeterli sayıda senator Schumer’e katılırsa Senato başkanın vetosunu aşabilir ve yaptırımların kaldırılması sürecini engelleyebilir.

Ken Sofer'e göre, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Senato ve Temsilciler Meclisi İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunda istekli değil.

Amerika İlerleme Merkezi ulusal güvenlik uzmanı Ken Sofer, Başkan Obama’nın yaptırımları askıya alabileceğini, ancak kaldırma yetkisinin Kongre’ye ait olduğunu vurguluyor.

Sofer Kongre üyelerinin İran’la anlaşma konusunda rol oynayabileceklerini, ancak müzakerelere karışamayacaklarını söylüyor.

Sofer, “Kongre’ye düşen rol, müzakere masasına oturup anlaşmanın ayrıntılarını belirlemek değildir. Anlaşmanın uygulanmasında rol oynayabilirler. Bu çok değerli bir roldür. Bunu da anlaşmayı oylamaya koyarak değil İran’ın taahhütlerine uymasını sağlayarak yapabilirler.” şeklinde konuşuyor.

Senatör Corker Kongre’nin güçlü müdahalesinin anlaşmayı öldüreceği iddiasını reddediyor. Uzman Sofer Başkan Obama’ya çok iş düştüğü görüşünde.

Kongre’nin yakında harekete geçmesi bekleniyor. Corker’in yasa tasarısı Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda önümüzdeki günlerde onaylanabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG