Erişilebilirlik

ABD Kongresi Çalışmalarına Başladı


Beş haftadır yaz tatilinde olan Kongre, Kasım seçimlerinden önce son oturumlarını yapıyor ancak sadece bütçe gibi acil önem taşıyan konular üzerinde oylamalar yapılması bekleniyor

Yaz tatilinden dönen Kongre’nin gündemindeki en önemli konu bütçe tasarısı. 30 Eylül tarihinden sonra geçen yıl olduğu gibi Federal Hükümet’in kapanmasını önlemek amacıyla bütçenin oylanıp kabul edilmesi gerekiyor. Kongre üyeleri bütçenin şu andaki halinin Aralık ayına kadar uzatılacağını, bu süre içinde daha uzun vadeli bir mali planın seçimlerden sonra Ocak ayında yeni Kongre göreve başlamadan değerlendirileceğini söylüyorlar.

435 üyesi olan Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 üyesi olan Senato’nun üçte biri, 4 Kasım’da yapılacak olan Kongre ara seçimleriyle yenilenecek. Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’ndeki 17 sandalye çoğunluğunu koruması, hatta arttırması beklenirken, Demokratlar’ın çoğunluğu oluşturduğu Senato’da da çoğunluğu ele geçirmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçiler’in gündeminde olan başlıca konular enerji üretiminin arttırılmasının yanısıra ticari vergilerin azaltılması ve işyerleriyle ilgili düzenlemelerin yapılması. Demokratlar’ın öncelikli konularıysa asgari ücretin arttırılması ve kadınlara yönelik aile planlamasının sağlık sigortası kapsamına alınması.

Temsilciler Meclisi liderleri Salı günü Başkan Obama ile Irak ve Suriye’deki gelişmeler, özellikle de iki Amerikalı gazeteciyi hunharca öldüren IŞİD’le mücadele konulu bir görüşme yapacak. Başkan Obama bu konu hakkında Çarşamba günü, 11 Eylül olaylarının 13. Yıldönümünden bir gün önce halka seslenmeye hazırlanıyor.

Bazı siyasetçiler IŞİD’e düzenlenen hava saldırılarının genişletilmesinden yanayken, diğerleri Amerika’nın Taleban’a karşı Afganistan’da 13 yıl süren bir savaştan sonra askerlerini geri çekmeye başladığı bir dönemde, Ortadoğu’da böylesi bir genişlemeye karşı daha temkinli davranılması gerektiğini savunuyor.

Başkan Obama, IŞİD militanlarına karşı saldırıya geçme yetkisini elinde bulundurduğunu söylüyor. Seçimlerden önce son kez bir araya gelen Kongre’nin IŞİD’e karşı mücadeleyle ilgili bir yasa tasarısını mı onaylayacağı yoksa Başkan Obama’ya saldırı için yetki mi vereceği henüz açıklık kazanmış değil. Bu soruların yanıtını Çarşamba günü Başkan Obama verecek.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG