Erişilebilirlik

ABD İstihdam Piyasasında Toparlanma İşaretleri


ABD İstihdam Piyasasında Toparlama İşaretleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

ABD İstihdam Piyasasında Toparlama İşaretleri

Geçen ayki işsizlik oranının son dört yılın en düşük oranına düşmesi ve çeyrek milyon kişiye iş sağlanması, Amerika’nın son dönemde yaşadığı en büyük krizin etkilerinden çıkıp yavaş yavaş toparlandığına işaret ediyor

Geçen ay Amerika’daki istihdam rakamları beklenenin üstünde oldu. Çalışma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Şubat ayında Amerikan şirketlerinin 236 bin kişiye istihdam sağlamasıyla işsizlik oranı 7,9‘dan 7,7’ye düştü. Aralık 2008’den beri görülen en düşük işsizlik oranı olan bu rakam Amerikan ekonomisindeki iyileşmenin hız kazandığını gösteriyor. Ancak bazı uzmanlar, bu iyileşmenin uzun süreli olmayacağı görüşünde.

Şubat ayında, inşaat sektörü 48 bin, üretim sektörü 14 bin, eğitim ve sağlık hizmeti sektörleri de 24 bin kişiye istihdam sağladı.

Daha da önemlisi, bir meslek firmasının internet sitesine göre, şirketler insan kaynakları servislerini de genişletmeye başladı. Beyond.com sitesinin operasyon müdürü James John ile Skype üzerinden konuştuk.

“Eğer insan kaynakları servisini güçlendiriyorsak, bu ekonominin iyiye gittiğini gösteren bir işaret sayılır.”

Ancak bazı uzmanlara göre, istihdam rakamları bütün gerçekleri yansıtmıyor. Cornell Üniversitesi Ekonomi Profesörü Sharon Poczter’e göre, son dönemdeki istihdam artışı orta sınıfa yarar sağlamadı.

“Ekonomik krizden sonra, istihdamdaki iyileşmeyi düşük maaşlı, kalifiye olmayan işgücü veya yüksek maaşlı, yüksek kalifiye işgücünde gördük. Orta sınıftaki çöküntü de bu nedenle yaşanıyor.”

Bazı uzmanlar, 1 Mart’ta yürürlüğe giren 85 milyar dolarlık otomatik bütçe kesintilerinin ekonomik iyileşmeye zarar vereceğini düşünüyor. Ulusal İş Ekonomisi Derneği Başkanı Ken Simonson’a göre, özellikle inşaat projeleri tehlikede.

“Dört milyar dolarlık inşaat projelerinin iptal edileceğini veya erteleneceğini düşünüyoruz. Yani 85 milyar dolarlık kesintiden en büyük darbeyi inşaat sektörü alacak.”

İstihdamdaki tırmanış, Avrupa ve Amerikan borsalarını olumlu etkiledi. Ocak ayında beklentinin altındaki rakamlara rağmen, Kasım ayından beri ayda ortalama 200 binin üzerinde istihdam yaratıldı. Bazı uzmanlara göre, artan emlak fiyatları ve şirket karları, devlet harcamalarındaki kesintilerin sarsıntısını hafifletmeye yardımcı olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG