Erişilebilirlik

ABD İstihbaratından Türkiye'ye IŞİD Eleştirisi


ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper
ABD Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, Türkiye’yi IŞİD’e karşı hoşgörülü davranmakla suçladı.Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda dün konuşan James Clapper, Ankara’nın önceliğinin yabancı savaşçıların Suriye’ye akışını önlemek olmadığını savundu

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, Türkiye’yi IŞİD’e karşı hoşgörülü davranmakla suçladı. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nun dünkü oturumunda konuşan James Clapper, Ankara’nın önceliğinin yabancı savaşçıların Suriye’ye akışını önlemek olmadığını savundu.

Clapper, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda, Türkiye’nin en büyük önceliği IŞİD’le mücadeleye vermediğini, bundan dolayı da, yabancı savaşçıların örgüte katılmak üzere hala Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini söyledi.

Amerikan istihbaratının lideri Clapper, Türkiye’nin IŞİD’le savaşta daha aktif rol üstleneceği konusunda iyimser olmadığını da belirtti.

James Clapper, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’na yaptığı açıklamada “Sanıyorum Türkiye’nin farklı öncelikleri ve çıkarları var” diye konuştu.

Türkiye’nin öncelikleri neler?

James Clapper, Türk hükümetinin asıl kaygısının Kürt muhalefet ve ekonomi olduğunu savundu.

Clapper, “Kamuoyu yoklamalarına göre de Türkiye, IŞİD’i asıl tehdit olarak görmüyor." Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Direktörü Clapper, bunun sonucunda Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmeye çalışan yabancı savaşçılar açısından hoşgörülü bir hava oluştuğunu öne sürdü.

Clapper hem mevcut yasaların, hem de genel tehdit algısında IŞİD’in yer almamasının bu ortama neden olduğunu öne sürdü.

Amerikalı yetkili ayrıca Suriye’ye geçen yabancı cihatçıların yüzde 60’ının Türkiye üzerinden geçtiğinin altını çizdi.

‘Ürdünlü pilota yapılanlar Arap ülkelerini birleştirdi’

James Clapper, Ortadoğu’da diğer bazı hükümetlerin de Amerika’nın bölgede yürüttüğü IŞİD karşıtı koalisyona katılmakta isteksiz davrandığını savundu, bunu Washington’un Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı doğrudan hedef almaktan kaçınmasına bağladı.

Ancak Amerikalı istihbarat yetkilisi, IŞİD militanlarının Ürdünlü pilotu vahşice öldürmesinin ardından Ortadoğu’da örgüte karşı birleştirici bir etki oluştuğunu söyledi. Bu olay üzerini bu ülkelerde Amerika’yla işbirliğini arttırma yönünde bir istek oluştuğunu kaydeden Clapper, bu ülkelerin Washington’la istihbarat paylaşmaya başladığına dikkati çekti.

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper, Amerika’nın bölgede istihbarat açısından zaaflar yaşadığını söyledi, bunu da Suriye’de bir büyükelçilik bulunduramamasına ya da göreceli olarak varlık gösteremiyor olmasına bağladı.

IŞİD mali sıkıntı yaşıyor

James Clapper, geçen yıl Musul’u işgal eden IŞİD'in, kenti idare etme açısından güçlükler yaşadığını, mali sıkıntı çektiğini, 1 milyonluk kente elektrik getirecek parası olmadığını, temel belediye hizmetlerini yerine getiremediğini bildirdi. Clapper, bu yüzden Musul’da son dönemde elektrik kısıntıları, temel gıda ve malzeme sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti.

Son zamanlarda IŞİD’ın savaş alanında yaşadığı kayıpları bölge halkını zorla silah altına alarak kapatmaya çalıştığını savunan Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı, Kobani’de de 3 bin kadar IŞİD militanının öldüğünü tahmin ettiklerini belirtti.

Amerika’dan IŞİD’e katılmak isteyenlerin sayısı 180

James Clapper ayrıca, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’na IŞİD’e katılan ya da katılmak isteyen Amerikalılar'ın sayısının 180 olduğunu, bunların çok azının Amerika’ya geri döndüğünü söyledi. Diğer Batılı ülkelerle karşılaştırma yapan Amerikalı istihbarat yetkilisi, bu ülkelerden 3 bin 400’ü aşkın kişinin Suriye’ye gittiğini, yüzlercesinin de ülkelerine geri döndüğünü bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG