Erişilebilirlik

ABD İsrailli Bakanın İddiasını Yine Reddetti


Mark Toner
Mark Toner

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türk hükümetinin petrol kaçakçılığında IŞİD ile işbirliği yaptığı iddiasını reddettiklerini yineleyerek, İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon'un bu konuda Türkiye'yi suçlayıcı sözlerine muhalefetini bir kez daha ortaya koydu.

Toner, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, İsrailli bakan Yalon'un Türkiye'nin petrol alımı yoluyla IŞİD'e mali destek sağladığı yönündeki iddiasını hatırlatarak, "Dünyaya Türkiye ve Türk Cumhurbaşkanı'nın ailesinin bu konuda temiz olduğuna dair kanıt gösterebilir misiniz?" şeklindeki sorusunu, "Ben de aynı soruyu size sorayım. Onların IŞİD'le işbirliği içinde olduğuna dair bana kanıt gösterin" diye yanıtladı.

Sözcü Toner, "İsrail ile aramızdaki çok güçlü ittifaka saygımız sonsuz ama bu konuda farklı görüşteyiz. Dün de söyledim bugün de aynısını söyleyeceğim; Türk hükümetinin petrol kaçakçılığında IŞİD'le işbirliği içinde olduğu iddiasını reddediyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin bir süre önce, Türkiye ile IŞİD arasında bu türden bir ittifaka dair hiçbir kanıt görmediklerini, bunun hiçbir mantığı bulunmadığını ortaya koyan kapsamlı bir brifing verdiğini anımsatan Toner, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu, belirgin kaçakçılığın var olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak petrol kaçakçılığı konusunda bizim gördüğümüz ve istihbaratımızın bize gösterdiği, IŞİD'in petrolü rafine ettiğinde bunu Suriye içindeki çeşitli unsurlara sattığı yönünde. Bizim görebildiğimiz kadarıyla Türkiye ya da diğer herhangi bir ülkeyle büyük çaplı bir kaçakçılık operasyonuna sahip değiller."

Toner, aynı gazetecinin "Yani İsrailliler'in yalan söylediğini mi söylüyorsunuz?" sorusuna ise, "Asla bunu söylemiyorum. Onlar kendi görüşlerini dile getirebilir. Benim de bizim görüşlerimizi ortaya koyma hakkım var" yanıtını verdi.

İsrail Savunma Bakanı Yalon, Atina ziyareti sırasında Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Bildiğiniz gibi IŞİD petrolden elde ettiği Türk parasını çok uzun zamandır kullanıyor. Umarım bu kısa sürede son bulur" iddiasında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG