Erişilebilirlik

ABD IŞİD'e Hava Saldırılarını Sürdürüyor


Amerikan ordusu Cuma gününden beri IŞİD hedeflerini bombalayan pilotlu ve pilotsuz (İHA) savaş uçaklarının son olarak batı Irak'ta bir barajı ele geçirmeye kalkan militanlara karşı dört hava saldırısı düzenlediğini bildirdi

Amerikan ordusu Pazar günü batı Irak’ta Haditha barajını ele geçirme girişiminde bulunan IŞİD militanlarına karşı dört hava saldırısı düzenledi.

Amerikalı yetkililer, bölge için önemli su ve elektrik kaynağı oluşturan barajın halen Irak’ın kontrolunda kalmayı sürdürdüğünü bildirdi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel barajın güvenliğini sağlanmasının hayati önem taşdığını, militanların eline geçmesi halinde Irak için büyük tehlike yaratacağını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı, operasyonların Cuma’dan bu yana düzenlendiğini, pilotlu ve pilotsuz uçakların (İHA) katıldığını açıkladı.

Irak’taki cihatçılarla mücadele etmek amacıyla uluslararası bir koalisyon oluşturmaya çalışan Başkan Barack Obama Salı günü kongre liderleriyle biraraya gelerek IŞİD ile mücadele konusunda görüşlerini alacağını söyledi.

Arap Birliği genel skreteri Nebil el-Arabi militanlarla mürcedelede kapsamlı bir askeri ve siyasi strateji belirlenmesi çağrısında bulundu. Pazar günü Kahire’de toplanan Arap Birliği ‘nin IŞİD’e karşı Amerikan askeri harekatını destekleyen bir karara tasarısını onaylaması bekleniyor.

Öte yandan komşu Suriye’de de Esat rejimi, militanların bir süre önce ele geçirdiği Rakka’da IŞİD’i hedef alan hava saldırısı düzenledi. Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, operasyonda 16’sı sivil 25 kişinin öldüğünü açıkladı. Sivillerin, militanların işlettiği ekmek fırınının hedef alınması sonucu öldüğü belirtildi. Diğer saldırılarsa IŞİD’in bir eğitim kampıyla, şeriat mahkemesi olarak kullandığı eski bir devlet binasına düzenlendi.

İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Suriye’nin batısı ve Irak’ın kuzeydoğusunda büyük bir alanı kontrolü altında bulunduruyor. Örgütün ele geçirdiği kişilere yönelik korkunç infazları, yüzbinlerce kişinin evlerinden kaçmasına yol açtı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG