Erişilebilirlik

ABD IŞİD Stratejisini Tartışıyor


ABD IŞİD Stratejisini Tartışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonrasında geçici kayıplar veren IŞİD militanları, son günlerde ciddi kazanımlar elde etti. Örgüt, Irak’ta Ramadi’nin kontrolunu ele geçirdikten birkaç gün sonra Suriye’de büyük tarihi önemi olan antik kent Palmira’yı kontrolu altına aldı. Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili üyeler, IŞİD’le mücadele için Amerika’nın askeri müdahalesine daha çok ihtiyaç olduğu konusunda ısrar ediyor. Ancak Obama Yönetimi bu yaklaşımı reddediyor.

IŞİD militanları Palmira antik kentinin girişinde olduklarını gösteren bir video yayınladı. Antik kent, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Palmira’yı ele geçirmesi, örgütün Irak’taki müzelerde tarihi eserleri tahrip etmesini akıllara getiriyor ve kaygı uyandırıyor. UNESCO direktörü İrina Bokova, tüm tarafları Palmira’nın korunması için strateji ve askeri müdahele seçeneğini gözden geçirmeye çağırdı.

Cumhuriyetçi Partili senatörlere göre militanlarla mücadelede Amerika’nın daha güçlü bir askeri varlık göstermesi gerekli. Buna bölgeye kara birlikleri gönderilmesi de dahil. Cumhuriyetçi Parti Senatörü Lindsey Graham, Amerika’nın da dahil olacağı bir Arap ordusu oluşturmasının ve IŞİD’e karadan saldırmasının gerektiğini söyledi.

Kürt peşmergelerin silahlandırılması da seçeneklerden biri.

Senatör Ted Cruz ise, “Peşmergeler şu anda kara harekatını yürütüyor. Sorun şu: IŞİD, Irak’ta ele geçirdiği ve Amerika’ya ait askeri teçhizatı kullanıyor. Kürtlerden daha üstün silahlara sahip. Obama Yönetimi’nin Kürtler’i silahlandırmayı reddetmesinin hiçbir anlamı yok” dedi.

Obama Yönetimi ise Amerika’nın çıkarına olmadığı gerekçesiyle askerlerini bölgede yeniden maliyetli ve uzun bir savaşa sokmamakta kararlı. Suriye’de daha fazla Amerikan askeri görmek isteyenler bile bu görüşe katılıyor. Demokrat Senatör Richard Blumenthal’da, “Amerika’nın kara harekatına girişmesi sorunu çözmez. Amerikan askerlerinin müdahalesiyle çıkan büyük bir muharebe ne Amerika’nın ne de bölgenin çıkarına hizmet eder” dedi.

IŞİD mevzilerini hedef alan hava saldırıları düzenleyen Amerika, Suriyeli muhalif güçlere askeri eğitim de sağlıyor. Yetkililer, bu sürecin zaman aldığını, ancak Kobani gibi kentlerin IŞİD’den kurtarılması gibi kazanımlarla sonuçlanacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG