Erişilebilirlik

ABD IŞİD’le Mücadelede Kararlı


ABD IŞİD’le Mücadelede Kararlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e karşı yapılan uluslararası işbirliğinin gelecekte Ortadoğu barışına katkıda bulunabileceğini söyledi. Kerry, Obama yönetiminin Suriyeli ılımlı muhalifleri silahlandırma ve eğitme konusunda kararlı olduğunu tekrarladı

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e karşı yapılan uluslararası işbirliğinin gelecekte Ortadoğu barışına katkıda bulunabileceğini söyledi. Kerry, Obama yönetiminin Suriyeli ılımlı muhalifleri silahlandırma ve eğitme konusunda kararlı olduğunun da altını çizdi.

Suriye ve Irak’taki IŞİD militanlarına karşı yürütülen mücadele, Ortadoğu barışına ve hem Avrupa hem de Amerika’nın güvenliğine hizmet ediyor.

Dışişleri Bakanı Kerry’ye göre bu mücadele tüm ideolojileri ve dinleri birleştiriyor:

“Afrika’nın güneyinden kuzeyine, Yemen’den Suriye’ye, destansı bir savaş yaşanıyor ve bu savaşta düşmanlar sorunları çözmeye çalışanları yok etmek için aralıksız çalışıyor. Bu savaşta, şiddet dolu aşırılık yanlıları nefret planları peşinde koşuyor.”

Kerry, IŞİD militanlarına karşı birleşen müttefik güçlerin gelecekte daha geniş bir Ortadoğu barışı için umut vadettiğini söylüyor:

“Irak ve Kürt güçleri arasındaki tarihi işbirliği her iki toplumda da büyük yankı uyandırdı. İşbirliğine katılan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar ve diğerlerinin aynı tehlikeye karşı birleşmesi, bölgesel güvenlik ve terörle mücadelede, İsrail ve Filistin’in de dahil olduğu, yeni oluşumlara fırsat verebilir.”

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Irak-Suudi Arabistan ilişkilerinin düzelmesi ve koalisyon güçlerinin Suriye ile Irak’ta düzenlediği hava saldırıları sayesinde, IŞİD’in 2016’da yenilgiye uğratılabileceğini söylüyor:

“Bir ülke teröre temel oluştururken, teröristlere destek başka bir ülkeden geliyor. İşte bu yüzden, uluslararası koalisyonun hem Irak hem de Suriye’deki terör yuvalarını hedef alması çok olumlu.”

Suriye’deki ılımlı muhalefet, hem IŞİD militanları hem de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı askerlerin saldırısına uğruyor. Kerry, Amerika’nın Suriyeli ılımlı isyancılara desteği arttırdığını söylüyor:

“Suriye halkı, bir diktatörle teröristler arasında seçim yapmak zorunda kalmamalı. İkisi de Suriye için çıkmaz yol. Bu nedenle de biz üçüncü seçeneği, yani hem militanlarla hem de Esat’la her gün mücadele eden Suriye muhalefetini destekliyoruz.”

IŞİD karşıtı koalisyonun geçen hafta Avrupa’da yaptığı toplantıya da değinen Kerry, son iki buçuk aydır militanların para kaynaklarının ve operasyonlarının büyük ölçüde azalmasını sağlayan savaşa devam edilmesi kararı verildiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG