Erişilebilirlik

ABD IŞİD'in Mali Kaynaklarını Kesmeye Çalışıyor


ABD IŞİD'in Mali Kaynaklarını Kesmeye Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Paris saldırılarının ardından Amerikan uçakları IŞİD’in mali kaynaklarını kesmeye çalışıyor. Pentagon’un geçen hafta yayınladığı görüntülerde savaş uçakları Suriye’de 100’den fazla tankeri tahrip ettiği görülüyor. Kaçak petrol örgüt için önemli bir mali kaynak.

Amerika önderliğindeki koalisyon geçen hafta El Bukamel kenti yakınlarındaki hava operasyonunda 116 yakıt tankerini tahrip ettiğini açıkladı.

Koalisyon sözcüsü Steve Warren, “Bu acil bir operasyondu. Petrol havzasında yaşadıkları bu saldırı onları aciz bıraktı” şeklinde konuştu.

El Bukamel petrol havzası, Suriye’nin Deyrezzur ilinde bulunuyor. Koalisyon güçleri, IŞİD’in petrol gelirinin 3’te 2’sine yakınının bu bölgeden çıkarıldığını ve örgütün bütçesine günlük 750 bin dolar katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Warren, “Petrol, IŞİD operasyonlarına ayrılan kaynağın yarısından fazlasını karşılıyor. Bu kaynağı ellerinden almak istiyoruz” diyor.

Bundan önce Amerikan uçakları, şoförlerin sivil olmasından duyulan endişe ile kamyonları hedef almıyordu.

Bu nedenle saldırılar başlamadan bir saat kadar önce koalisyon, hava saldırılarının başlayacağı ve yakıt tankerlerinden uzak durulması uyarıları içeren broşürleri havadan attı.

Sözcü Warren, “Birçok kişi IŞİD adına petrol kaçakçılığı yapmanın geçen haftaya göre daha tehlikeli olduğunu kavradı” şeklinde konuşuyor.

Koalisyon güçleri, kamyonlardan kuyulara kadar tüm hedefleri vurmaya devam ederek örgütü petrol gelirinden yoksun bırakmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG