Erişilebilirlik

ABD: “İran IŞİD Hedeflerine Saldırıyor”


Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, İran’ın IŞİD’e karşı Irak’ta hem kara hem de hava operasyonları düzenlediğini söyledi

Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, İran’ın Irak’ta kendi hava saldırılarını düzenlediğine dair bilgi edindiklerini açıkladı. İran’a ait güçlerin Irak’ta kara saldırıları da düzenlediğini bildiren Kirby, Amerika’nın İran’la işbirliği yapmadığını, hava sahasında karışıklık yaşanmamasını sağlama sorumluluğununsa Irak’a düştüğünü belirtti.

Koalisyon ülkeleri, operasyonların başladığı Ağustos ayından bu yana Irak ve Suriye’ye binden fazla hava saldırısı düzenledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de IŞİD’e karşı yürütülen hava operasyonları sayesinde militanların toplanma, seyahat etme ve saldırı düzenlemelerinin artık çok daha zor hale geldiğini belirtti.

Bakan Kerry, bu açıklamayı, Brüksel’de toplanan 60 koalisyon üyesi ülkenin dışişleri bakanlarının IŞİD’le mücadele çabalarını ele aldığı toplantıda yaptı.

Kerry, toplantının amacının, koalisyonun IŞİD’e karşı mücadelede birlik içinde olduğu, her cephede adım adım ilerlediği ve galip gelene dek operasyonlara devam edileceği mesajını vermek olduğunu söyledi.

Kerry, toplantıyı NATO Dışişleri Bakanları zirvesi için gittiği Brüksel’de düzenledi. Amerikalı bakan, 60 koalisyon üyesinin katıldığı görüşmenin NATO toplantısı ile ilintili olmadığını belirtti.

Hava saldırılarının süreceğini kaydeden Bakan Kerry, Irak güvenlik güçlerine verilen eğitim ve desteğin kapsamının da genişletileceğini duyurdu.

“Yakalanan kadın Bağdadi’nin eşi değil”

Öte yandan Irak İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Lübnan’da gözaltına alınan bir kadının IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin eşi olmadığı kaydedildi.

Lübnanlı yetkililer Suriye sınırı yakınlarında El Bağdadi’nin eşlerinden birinin ve çocuğunun gözaltına alındığını ve savunma bakanlığında sorgulandıklarını duyurmuştu. Ancak Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan, gözaltına alınan kadının Irak’ta tutuklu bulunan terör zanlısı Ömer Abdül Hamit El Dulaimi’nin kızkardeşi olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG