Erişilebilirlik

ABD ile Mısır Geçici Hükümeti Arasında İlk Temas


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns ve Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns ve Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur
Amerika ile ordu desteğindeki Mısır hükümeti arasında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra ilk üst düzeyde temas yapılıyor.

Kahire’ye giden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns, iki gün sürecek temaslarında önce geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Başbakan Hazım el-Beblavi ile görüştü. Burns daha sonra işadamları ve sivil toplum örgütlerinin liderleriyle biraraya gelecek.

Askeri müdaheleyi destekleyen aşırı muhafazakar Selefiler'in Nur Partisi’nin sözcüsü, Burns’un kendileriyle de görüşmek istediğini ve talebinin incelenmekte olduğunu açıkladı.

Amerika Mısır’daki müdahaleyi resmen darbe diye nitelemiyor, ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki haftasonu ev hapsinde tutulan Mursi’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bu arada Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Sissi Pazar akşamı televizyonda yaptığı konuşmada Mursi’yi devirme kararını savundu ve devrik cumhurbaşkanının kitle gösterileri nedeniyle meşruluğunu yitirdiğini öne sürdü.

Mısır’da liberal muhalefet lideri Muhammed ElBaradey Pazar günü cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yemin ederek göreve başladı. Eski BM Nükleer Dairesi Başkanı olan Nobel barış ödülü sahibi ElBaradey, geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur’un önünde yemin etti.

Öteyandan dışişleri bakanlığı görevi Mısır’ın eski Washington büyükelçisi Nebil Fehmi’ye önerildi. Fehmi, geçici başbakan Hazım el-Beblavi tarafından yapılan öneriyi kabul ettiğini açıkladı. Hükümet kurma çalışmalarını sürdüren El-Beblavi’nin önümüzdeki günlerde çok sayıda bakan adayını onaya sunması bekleniyor.

Bu arada Muhammet Mursi yanlıları, devrik cumhurbaşkanı göreve iade edilinceye kadar Kahire’nin Adeviye Meydanı’nda gösterilerini sürdürmeye kararlı görünüyor. Müslüman Kardeşler'i destekleyen göstericiler geçen hafta Mursi’nin bir askeri darbe sonucu devrilmesinden bu yana aynı meydanda gösterilerine devam ediyor. Göstericiler eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’un geçici devlet başkanlığına atanmasının meşru olmadığını savunuyor.

Mursi karşıtlarıysa gösterilerine her zamanki gibi Tahrir Meydanı’nda devam ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG