Erişilebilirlik

ABD ile Fransa Arasında Dinleme Krizi


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Fransa'da yaptığı iddia edilen casusluk faaliyetleri kapsamında milyonlarca Fransız’ın telefonunu dinlediğini ortaya koyan haberleri görüşmek üzere Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’la bir araya geldi.

İki bakan Salı günü kahvaltıda görüştü ve Fransız Bakan, Kerry’den Amerika’nın Fransa’daki casusluk faaliyetleriyle ilgili açıklama istedi. Görüşmenin detaylarını basın mensuplarıyla paylaşan Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu tür faaliyetleri kabul edilemez olarak tanımladı.

Başkan Barack Obama ise Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ı arayarak Fransa’nın dinleme skandalına yönelik tepkisini görüştü.

Obama, Fransız lidere, güvenlik ile özel hayat arasındaki dengeyi korumak adına Amerika’nın dinleme ve izleme programını gözden geçirme kararı aldıklarını söyledi.
Beyaz Saray, Amerika’nın Fransa’daki casusluk faaliyetleriyle ilgili Fransız basınında yer alan bazı iddiaların çarpıtıldığını savunmuştu.

Fransız Le Monde gazetesinde yer alan haberde Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin, 10 Aralık 2012 ile 8 Ocak 2013 tarihleri arasında milyonlarca telefon görüşmesini kaydettiği iddia edilmişti. Fransa Dışişleri Bakanı bu iddiaları “şoke edici” olarak nitelemişti.

Ortadoğu görüşmeleri için Paris’e giden Dışişleri Bakanı John Kerry bu konudaki sorulara maruz kaldı. Ancak Kerry, bu konu hakkında konuşmayı reddederek, Amerika’nın bu iddiaları Fransız yetkililerle görüşmeyi tercih edeceğini kaydetti. Kerry, insanların güvenliğini sağlamanın bugünün dünyasında karmaşık ve zor olduğunu da sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mary Harf, Fransa’daki casusluk iddialarını ne doğruladı ne de reddetti, ancak istihbarat toplamanın önemine her ülkenin anlayış göstereceğini ve Amerika’nın faaliyetlerinden endişe duyan her ülkeyle bunu görüşmeye açık olduklarını ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG