Erişilebilirlik

ABD ile Çin Gerginlikten Kaçınıyor


Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Pekin'de el sıkışırken
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Pekin'de el sıkışırken
Başkan Yardımcısı Joe Biden, Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’le biraraya geldi. Ancak iki lider de ADIZ olarak bilinen ve bölgesel gerginliklere yol açan Çin’in yeni hava savunma sahasına ilişkin açıklama yapmadı.

Joe Biden, iki tarafın da ilişkileri güven üzerine inşa etmesi gerektiğini söyledi. Ancak Biden, Japonya’da bir gün önce yaptığı temasların ana başlığını oluşturan savunma sahası konusunda değinmedi.

Çin Devlet Başkanı Xi de tartışmalı savunma sahası konusunda açıklama yapmadı. Xi sadece Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerin olumlu gelişmeler çerçevesinde yürütüldüğünü ancak bazı bölgesel sorunların ortaya çıktığını söylemekle yetindi.

İki lider de basının önünde Çin’in yeni savunma sahasına ilişkin açıklama yapmasa da Joe Biden, konuyu Çinli liderlerle görüşeceğine dair söz vermişti.
Joe Biden, bir gün önce Japonya’ya yaptığı ziyarette, Çin’in Doğu Çin Denizi’nde oluşturduğu hava savunma sahasının kendisini kaygılandırdığını dile getirmişti.

Çin, hava savunma sahasını, geçtiğimiz ayın sonunda oluşturmuş ve hava sahasını kullanmadan önce tüm uçakların uçuş planlarını bildirmeleri şartını getirmişti.
Çin’in hava sahası planını reddeden Amerika, geçen hafta iki silahsız B-52 bombardıman uçağını rutin tatbikat amacıyla bölgeden geçirmiş ve Çin’in uçakların kendilerini tanıtmaları zorunluluğunu dikkate almamıştı.

Pekin Hükümeti, B-52’lerin uçuşlarını izlediğini ancak müdahalede bulunmadıklarını bildirmiş ancak daha sonra bölgeye savaş uçakları göndererek kaygıları arttırmıştı.

Biden’ın Çin ziyareti öncesinde Çin Savunma Bakanlığı, bölgeyi koruma konusunda kararlı olduklarını, Çin Ordusu’nun bölge üzerinde etkili kontrol oluşturma kapasitesine sahip olduğunu açıklamıştı.

Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çin’den sonra Güney Kore’yi ziyaret edecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG